Eurasianet: Путин разблокира Карабах

Никол Пашинян, Илхам Алиев и руският президент Владимир Путин подписаха споразумение за създаване на нова транспортна инфраструктура, насочена към „деблокиране“ на границите в района на азербайджано-арменската граница и в Нагорни Карабах. Новите проекти могат коренно да променят ситуацията в региона.

Превод от Eurasianet (САЩ):

Eurasianet: Путин разблокира Карабах

Лидерите на Армения, Азербайджан и Русия се събраха в Москва за първата среща на върха след края на миналогодишната война в Кавказ и се съгласиха да обединят усилията си за създаване на нова транспортна инфраструктура.

Срещата между руския президент Владимир Путин, арменския премиер Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев продължи около четири часа. След разговорите те излязоха с изявление до медиите, а също така подписаха изявление в четири точки за съвместна работа по проекти за „деблокиране“ на границите в региона.

В съответствие с тристранното споразумение, подписано на 11 януари, ще бъде сформирана работна група под съвместното председателство на вицепремиерите на трите държави, които ще ръководят работата на експертните подгрупи. Те ще работят по строг график: работната група трябва да проведе първото си заседание преди 30 януари, а в рамките на месец след това експертните подгрупи да представят за одобрение „списък с проекти с обосновка на необходимите ресурси и мерки за тяхното изпълнение“.

„Сигурен съм, че реализирането на тези споразумения ще бъде от полза както за арменския, така и за азербайджанския народ и без никакво съмнение ще бъде от полза за региона като цяло, а оттам и за интересите на Руската федерация“, каза Путин след подписването на документа.

Тези нови проекти могат радикално да променят ситуацията в региона. Сега Армения има отворени граници само с Грузия на север и Иран на юг, а границите с Азербайджан и Турция са напълно затворени от първата карабахска война през 90-те години. За Азербайджан е по-лесно, но той изпитва и някои неудобства, по-специално по въпроса за транспортните връзки между Нахичеван и останалата част от страната.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://eurasianet.org/leaders-of-armenia-and-azerbaijan-hold-first-post-war-meeting

Eurasianet: Путин разблокира Карабах

Коментари:

comments powered by HyperComments