Боян Чуков: Конфликтът в САЩ е социално-класов

«В Америка върви процес на много бърза десакрализация«. Това каза международният анализатор Боян Чуков, като цитира професора по право Джонатан Търли от университета «Джордж Вашингтон».

Боян Чуков: Конфликтът в САЩ е социално-класов

«Бунтовете и влизането в Капитолия профанизираха в най-свещения момент конституционната система на Америка. … Всички хора, които пристигнаха във Вашингтон на 6 януари, заявиха, че са загубили вярата в своите управляващи. Случващото се в САЩ не е толкова боричкане между двете партии — Републиканска и Демократическа, става дума за конфликт, който има социално-класов характер», обясни още анализаторът.

Според него двупартийната върхушка е унищожила през последните години икономиката на САЩ, като се има предвид и огромните щети от Covid-19:

«След Втората световна война САЩ произвеждат 52% от световния БВП, днес произвеждат едва 18%, а консумират два пъти повече. На практика, има чудовищно обедняване на населението на Америка и един елит, който не се интересува какво ще стане с тези хора, независимо дали те са бели, афроамериканци или латиноси. Това е причината трудова Америка да гласува за Доналд Тръмп».

Боян Чуков подчерта, че пропастта между управляващи и народ много трудно ще бъде заличена:

«Да не забравяме, че Америка беше подредена и хармонична, когато икономиката вървеше добре. Известни икономисти правят прогноза, че с идването на Джо Байдън американската икономика я очаква много тежка криза най-късно в началото на есента.

Което ще доведе отново до рязко влошаване на състоянието на хората в САЩ. Същите икономисти твърдяха, че при Тръмп икономиката пак ще върви надолу, но кризата ще бъде управляема и спадането ще бъде около 10%, а при Байдън ще бъде в пъти».

По думите на анализатора не малка част от политиците в Европа са стреснати от това, което става в САЩ, особено по отношение на социалните мрежи и електронната цензура. Затова водещи европейски политици поставят въпроса да се регламентира поведението на големите IT компании, защото Фейсбук и Туитър са огромни цифрови обществени пространства, които могат да се регулират само от държавата.

Чуков прогнозира, че по отношение на България идването на Джо Байдън в Белия дом ща се отрази на неправителствените организации, които са били изградени преди години от демократите:

«Те вероятно ще живнат, ще получат допълнителен финансов ресурс и вероятно политиката на САЩ, каквато беше водена през 90-те години на миналия век, ще продължи в същата посока».

Анализаторът очаква да бъде изграден инфраструктурният проект «Коридор №8», който да свърже Черноморското ни крайбрежие с пристанището във Вльора, Албания. Той подчерта, че по този начин България ще има директна връзка със Северна Македония.

Интервю на Петър Волгин с Боян Чуков в предаването »Политически НЕкоректно»

Коментари:

comments powered by HyperComments