Advance/Американската външна политика след Тръмп: Завръщане към старата идея за сваляне на Путин

С Тръмп е свършено. Какво следва? Трябва ли да очакваме ревящата кола да спре сега? Може би тя няма да може да спре, защото очевидно всичко върви по план, а планът е обширен и обхваща не само Америка. Но международната реалност се промени. Ще се промени ли американската външна политика?

Превод от Advance, Хорватия: 

Advance/Американската външна политика след Тръмп: Завръщане към старата идея за сваляне на Путин

Животът върви напред и международната реалност се промени. Ще се промени ли американската външна политика след идването на Байдън на власт?

Поддръжниците на проруската опозиционна платформа «За живот» в украинския парламент зададоха въпрос, който изглежда логичен, и поискаха отговор от американските политици.

„Сега американските политици са длъжни да променят отношението си към така наречените цветни революции в много страни, където деструктивни политически сили дойдоха на власт с тяхна помощ на вълната на радикални протести и чрез завземане на сгради. На първо място става дума за събитията от 2013-2014 г. в Украйна. Двойните стандарти в американската политика вече не са приемливи“, се казва в изявлението на партията.

След изборите през 2016 г. в САЩ, които Тръмп спечели, губещата страна заяви, че именно Путин, а не Тръмп, е виновен преди всичко за този резултат. Да, гневът на Хилари Клинтън се разпространи по целия свят. Нямаше значение дали някой вярва, че руските хакери са довели Тръмп на власт или не, посланието беше ясно за всички: «Путин, а не Тръмп, е нашият основен враг».

По същия начин историята с руските хакери е идеалното оправдание за евентуалната намеса на САЩ в руските избори. Става дума за 2024 г., когато в Русия ще избират президент. Но това не е всичко.

За разлика от Тръмп Путин не може да бъде обезвреден като го изключат от Twitter.

Трябва да действате срещу него, като използвате традиционни методи. Медийна пропаганда, икономически натиск, разпалване на кризи в съседните страни, демонстрации, улицата — изглежда, че всичко е отново в играта. От друга страна, Путин има достатъчно опит, за да избегне външни клопки, а освен това знае как да предприеме сериозни стратегически стъпки, които не се очакват от него и които обезоръжават. Такъв беше случаят в Украйна и по-рано в Грузия.

Много страни се потопиха в хаос поради цветните революции и се сблъскаха с политически и икономически кризи, а случилото се в САЩ през последните месеци също носи печата на цветната революция. Диктаторът е свален, политиката се промени. Това е неоспоримо.

Що се отнася до американската външна политика от последните четири години, тя може да бъде описана като повече или по-малко мирно съжителство. Тръмп води търговски и риторични войни, вдига шум и като слон в магазин за порцелан, разбива дипломатически норми и практики, но не посяга на световния мир.

Разломите, видими в трансатлантическия алианс, не означават непременно, че Европа е загърбила Америка, но Китай и Русия ще се опитат да забият клин по-дълбоко в отношенията им.

След четири «студени» години на президентство на Тръмп и близо десет месеца икономическа буря, Европа без Великобритания, Европа, доминирана от Германия, изпрати ясен сигнал за това, което иска. Нека видим какво ще излезе от всичко това. Все още е възможно „Северен поток 2“ да бъде забравен, както и обещаващото партньорство с Китай, но тогава няма да мине без политическа криза в Европа. Ако трябва да избира между два варианта, тогава очевидно Европа ще избере Китай.

Байдън обяви реформата на Съвета за национална сигурност и създаването на отделна структура към него, която да се занимава с въпросите на Русия и Централна Азия. Тя ще бъде ръководена от Андреа Кендъл-Тейлър, опитен разузнавач. 

Москва счита, че всичко това е потвърждение на предсказаното от тях: Русия се превърна в стратегически враг номер 1 на Америка. Руските очаквания от администрацията на Байдън са в съответствие с това. Според руските вестници тероризмът и дестабилизацията на ситуацията в Киргизстан и Таджикистан представляват особена заплаха.

Самата ситуация в Америка е много хаотична и тревожна, особено ако погледнете на ситуацията през призмата на местните двойни стандарти. Демократите може би желаят Тръмп да е просто кошмар, но той не е сън. Може би биха искали да започнат всичко отначало, но светът от 2016 г. до днес вече загуби навика Америка да бъде световен лидер.

Идеята за това, че Вашингтон може отново да се опита да оглави света, както преди, също е неуместна, както и демонстрантът в кожа и с рога на бизон в сградата на Конгреса, но по-опасна.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.advance.hr/tekst/americka-vanjska-politika-nakon-trumpa-povratak-stare-ideje-rusenja-putina/

Коментари:

comments powered by HyperComments