Великобритания затваря всички „пътни коридори“ от понеделник

Великобритания затваря всички така наречени „пътни коридори“ от понеделник сутрин, за да се защити от всички непознати нови щамове на Covid-19, върлуващи по света, обяви премиерът Борис Джонсън по време на брифинг на правителството.

Великобритания затваря всички „пътни коридори“ от понеделник

Джонсън съобщи, че вече 3,2 милиона британци са ваксинирани срещу вируса.

Всеки пристигащ на Острова ще трябва да представи доказателство за отрицателен тест, направен най-късно 72 часа преди пътуването, за да бъде допуснат в страната, след което трябва да се самоизолира за 10 дни.

Борис Джонсън заяви, че новата разпоредба ще остане в сила поне до 15 февруари.

Макар и в някои части на страната да изглежда, че се навлиза в плато на случаите на заразяване, в други бройката продължава да е висока и премиерът за пореден път призова хората да продължават отговорно да спазват строгите мерки в локдауна.

Борис Джонсън се похвали, че вече са ваксинирани 3,2 милиона британци или 1 на всеки 20.

Почти 45% от хората над 80 години  и 40% от обитателите на домовете за социални грижи са получили ваксина. Правителството смята, че ще успее да ваксинира всички хората в социалните домове до края на януари.

Отговаряйки на въпрос защо едва сега се налагат строгите гранични мерки, Борис Джонсън направи връзка между масовото ваксиниране и новите щамове като заяви, че точно сега, когато се възлагат големи надежди, че ваксината ще ни върне към по-нормален начин на живот, не трябва да се допускат неидинтифицирани варианти на вируса от чужбина. БНР

Коментари:

comments powered by HyperComments