Русия излиза от Договара за открито небе

Министерството на външните работи на Русия обяви началото на процедурата за излизане на страната от Договора за открито небе. Това съобщи РИА Новости.

Русия излиза от Договара за открито небе

От ведомството уточниха, че даденото решение е взето, защото отсъства прогрес по въпроса за отстраняване на пречките за продължаване изпълнението на клаузите в документа.

«В новите условия МВнР На Русия е упълномощено да заяви за началото на вътрешнодържавни процедури по излизане на Руската Федерация от Договора за открито небе. След тяхното завършване ще бъде изпратено уведомление», се казва в изявлението на МВнР на Русия.

По-рано руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков не изключи, че Москва може да се оттегли от Договора за открито небе, ако партньорите не изпълнят задълженията си по споразумението. Това заяви той за РИА Новости.

Русия: И Москва може да напусне Договора за открито небе

Според него по-нататъшните действия на руската страна по отношение на ДОН зависят от настройката за сътрудничество на другите страни по договора.

«Ако САЩ решат да се върнат към Договора за открито небе, ще трябва да го направят при по-лоши условия и на общи основания», каза Рябков.

Договорът за открито небе е подписан на 24 март 1992 г. в Хелзинки от представители на 23 държави от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). През нощта на 22 ноември Съединените щати напуснаха ДОН.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments