Bloomberg: «Да не прави глупости», Байдън не може да управлява успешно без Русия

Администрацията на новия президент на САЩ ще трябва да реши много външнополитически въпроси. За да направи това, тя ще трябва да взаимодейства не само със своите съюзници, но и с конкурентите си, пише в редакционна статия Bloomberg. В крайна сметка, според изданието, Вашингтон няма да може да убеди Иран и Северна Корея да се откажат от ядрената си програма без подкрепата на Москва и Пекин.

Bloomberg: "Да не прави глупости", Байдън не може да управлява успешно без Русия
Джо Байдън добре осъзнава значението на алиансите. За разлика от своя предшественик, новоизбраният президент признава, че безпрецедентна мрежа от партньорства укрепва защитните сили на Америка, съживява икономиката й, възпира съперниците и запазва изгодния й световен ред.

Следователно възстановяването на тези връзки ще бъде един от основните приоритети за новата администрация, пише Bloomberg в редакционната си колонка.

«Приятелите на Америка ще приветстват нейното завръщане към разсъдителната и принципна държавна политика, но само немного ще приемат курса на Бадън. Някои ще бъдат доволни от това, че САЩ ще поемат бремето на противопоставяне с такива съперници, като Русия и Китай.

Други, пострадали от 4-годишното управление на Доналд Тръмп, на първо място ще се стремят за защитят своите собствени интереси, както това неотдавна направи Европейският съюз, подписвайки инвестиционния пакт с Пекин.

Конкурентите на САЩ ще се стремят за разширят всяка пукнатина между Вашингтон и приятелските столици», пише изданието.

Според Bloomberg, екипът на Байдън по национална сигурност може да започне, както заяви Барак Обама, с това да не прави глупости.

Митата, налагани на съюзниците, са обречени на провал. Бъдещият президент следва да ги прекрати и да спре да преследва потенциалните партьнори, включително Виетнам, за съмнителни търговски нарушения.

След това администрацията на Байдън следва «да постигне бързи победи».

Байдън вече заяви, че САЩ ще се присъединят към Парижкото съглашение за климата, ще възобновят договора за съкращаване на стратегическите настъпателни въоръжения с Русия, ще отмени забраната за влизане от редица мюсюлмански държави и ще възобнови сътрудничеството на страната със СЗО.

Байдън ще трябва да оправи общуването както с приятелите, така и със съперниците.

САЩ не могат да свият иранската и севернокорейската ядрени програми без подкрепата от страна на Русия и Китай.

Същото се отнася и за новите правила, касаещи космоса, кибервойните, изкуствения интелект, Арктика и множество други въпроси», се подчертава в статията.
Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

comments powered by HyperComments