Беларус задържа заподозрени за финансиране на протестите


Министерството на вътрешните работи на Беларус обяви ареста на лица, за които се подозира, че финансират протестните действия. Това съобщи ведомството в своя Telegram канал.
Правоохранителите отбелязват, че са задържани само двама човека. Според представените данни в тайници са открити над 100 хиляди долара и евро.

Беларус задържа заподозрени за финансиране на протестите
В изявлението се казва, че задържаните са индивидуални предприемачи, живеещи в Минск. Самата процедура е проведена на 12 януари 2021 година.
Министерството подчертава, че „средствата за тези цели са осигурени от фонда BYHELP“.

По-рано президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви провала на опитите за насаждане на нацизъм в страната.

Лукашенко: Опитаха се да насадят нацизъм в Беларус

За това съобщи БелТА.

Според него външните сили не са успели да направят това, въпреки огромните финансови инжекции, прякото чуждестранно участие в организирането на протестните действия и подготовката на радикални елементи.

«Невъзможно е да се прослави нацизмът в държава, която е загубила всеки трети от своите граждани (заради него, бел.ред.)», каза той.

Лукашенко добави, че водещата роля в организирането на уличните бунтове в Беларус «се играе от чуждестранни кукловоди и техните сътрудници».

„Вече видяхме такива хора в немските кинохроники, които ентусиазирано маршируваха с червено-белите знамена и портретите на фюрера“, заключи президентът на Беларус.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments