За първи път в историята на САЩ: Тръмп получи втори импийчмънт

14 януари 2021-Нюз Фронт.

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ с мнозинство гласове прие решение за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, десет от съпартийците му подкрепиха това искане. Самият държавен глава направи обръщение след това, без да споменава и дума за импийчмънта.

 

За първи път в историята на САЩ: Тръмп получи втори импийчмънт

 

 

За първи път в историята на САЩ

 

232 конгресмени гласуваха за отстраняването на Тръмп, против 197.
По този начин той стана единственият президент в историята на САЩ, който получава импийчмънт два пъти.

Президентът е обвинен в подстрекателство към метеж.

В резолюцията на Камарата на представителите се казва, че действията на Тръмп са в съответствие с конституционната формулировка „тежки престъпления и нарушения“.
За предсрочното отстраняване на Тръмп от власт е необходимо да обявят импийчмънт в Сената, но говорителят на горната камара на републиканеца Мич Макконъл заяви, че сенаторите няма да направят това до изтичането на мандата на държавния глава на 20 януари. Дали могат да му изнесат импийчмънт със задна дата след напускането му от длъжност, не е ясно: такава практика никога не се е срещала в историята на Конгреса.

«Опасност за страната»

Слушанията в Камарата на представителите продължиха през целия ден в сряда.

Председателят на камарата Нанси Пелоси заяви по време на слушанията, че Тръмп е опасен и трябва да си тръгне.

 

«Знаем, че президентът на САЩ разпали този метеж, това въоръжено въстание срещу нашата обща страна. Той трябва да напусне. Той е очевидна и актуална опасност за страната, която всички обичаме», каза тя.

Напомняме, че всички социални мрежи блокираха акаунтите на Доналд Тръмп с обвинение, че публикациите му съдържат призиви към насилие.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...