Мич Макконъл: US Сенатът не може да проведе «честен» процес срещу Тръмп преди края на мандата му

Американският Сенат не може да проведе «честен или сериозен» процес срещу президента Доналд Тръмп за краткото време, оставащо преди той да напусне поста си следващата седмица. Това обяви лидерът на републиканското мнозинство в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, цитиран от Франс прес.

Мич Макконъл: US Сенатът не може да проведе "честен" процес срещу Тръмп преди края на мандата му

Повод за думите му стана фактът, че Камарата на представителите подкрепи започването на процедура по импийчмънт на Тръмп по обвинение в подстрекаване към метеж. Така той стана първият държавен глава в историята на Съединените щати, подлаган на импийчмънт два пъти. Сега предстои обвинителният акт да отиде в Сената, където процедурата ще се превърне в съдебен процес.

«Дори ако процесът в Сената започне тази седмица и върви бързо, няма да може да бъде постигната окончателна присъда, преди президентът Доналд Тръмп да напусне поста си», се казва още в изявлението на Мич Макконъл.

Той добавя, че няма да свика горната камара преди датата, определена за подновяване на работата й — 19 януари, което е един ден преди церемонията по встъпване в длъжност на избрания за президент Джо Байдън.

Междувременно лидерът на демократите в Сената Чък Шумър обяви, че ако Тръмп бъде признат за виновен, сенаторите ще проведат отделно гласуване по въпроса дали да му бъде забранено да се кандидатира отново за президент, предаде Ройтерс. БНР

Коментари:

Зареждане ...