Human Rights Watch: Тръмп е «катастрофа за правата на човека»

Управлението на Доналд Тръмп е катастрофа за правата на човека, заключиха експерти от Хюман Райтс Уоч в годишния си отчет. Според германския телевизионен канал N-TV списъкът с нарушения, които организацията приписва на САЩ и на отиващия си американски президент, е много обширен. Проблеми обаче има и в други страни. В Германия това са десните екстремистки движения и антисемитизмът.

Human Rights Watch: Тръмп е "катастрофа за правата на човека"

Доналд Тръмп получи лоша оценка от правозащитната организация Human Rights Watch, но това не е изненадващо: списъкът с нарушения, които се приписват на него и на САЩ, е много обширен, отбелязва германският телевизионен канал N-TV.

Хюман Райтс Уоч отдавна документира многобройни тежки нарушения на правата на човека от правителството на американския президент Доналд Тръмп.

„Доналд Тръмп беше катастрофа за правата на човека“, пише ръководителят на организацията Кенет Рот в годишния отчет на HRW, публикуван тази сряда. 

Според организацията вътре в страната американският президент е пренебрегвал задължението си да осигурява защита на хората, бягащи от насилие и опасност, а неговата политика е разрушила семействата на бежанци, разделяйки деца и родители.

Освен това, Доналд Тръмп е укрепил радикалната десница в Съединените щати, помогнал за подкопаване на демокрацията, разпалил омраза срещу малцинствата, а също така е отговорен за премахването на правната защита за лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните хора.

«Той си затвори очите за систематичния расизъм в полицията», каза Рот, позовавайки се на инциденти като смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд и подобни, довели до най-големите антирасистки протести в САЩ от десетилетия насам.

Освен това в хода на коронавирусната криза се появиха основни неравенства, от които чернокожите граждани и членовете на други малцинства бяха много по-засегнати.

Сега Human Rights Watch изисква от новия американски президент Джо Байдън не само връщане към американската политика от четирите години, предхождащи Тръмп, но и важни мерки, насочени към бъдещето. В основните закони на страната трябва да бъдат включени колкото се може повече политики за правата на човека, за да се предотвратят по-нататъшни провали на бъдещите американски правителства в тази област.

Също така в традиционния годишен доклад на Human Rights Watch, заедно с десетки други държави, се споменава и Германия, подчертава N-TV. Правозащитната организация открои преди всичко атаката през февруари в Ханау с расистки произход.

«Престъпленията, мотивирани от дясната екстремистка и антисемитска идеология, продължават да бъдат сериозен проблем» в Германия, се казва в отчета.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

Зареждане ...