US експерт назова оръжието, което след няколко години ще се превърне в основния коз на руския флот

През декември миналата година фрегатата на Северния флот на Руската федерация „Адмирал Горшков“ успешно изстреля хиперзвукова ракета „Циркон“. Разбира се, чуждестранните експерти не пренебрегнаха този факт. Американският журналист Питър Сучиу посвети цяла статия по темата.

US експерт назова оръжието, което след няколко години ще се превърне в основния коз на руския флот

Според него, когато руският флот започне да оборудва своите военни кораби с такива ракети, в ръцете им ще се появи силен коз.

Като потвърждение на своята гледна точка той припомни впечатляващите характеристики на «Циркон», а именно неговата скорост, която е равна на 9 Маха, благодарение на което ракетата е в състояние да достигне вражеска цел само за седем минути. Сучиу отбелязва също обхвата на унищожаване на „Циркон“, надвишаващ хиляда километра.

„Комбинацията от скорост, маневреност и височина на полета прави проследяването и прихващането на такъв хиперзвуков снаряд много трудно“, отбелязва той.

Експертът добави още, че много анализатори се чудят с каква бойна глава ще бъде снабден «Циркон»-ът. Според него обаче това не е толкова важно, тъй като противокорабната ракета, летяща с хиперзвукова скорост, сама по себе си представлява значителна опасност.

„Може да нанесе щети с чисто «кинетичен“ удар, без дори да има нужда от експлозиви. Друга заплаха е, че плазменият облак на ракетата, който напълно закрива полета й, прави «Циркон» невидим за радарите. Това позволява на ракетата да се приближи незабележимо до целта“, обобщи той.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...