„Тази военна стъпка на Русия предизвиква истерия в САЩ!“

Укрепването на Русия тревожи САЩ, а приближаването на Руската федерация към американските граници ги прави истерични. Това заяви военно-политическият експерт Яков Кедми.

„Тази военна стъпка на Русия предизвиква истерия в САЩ!“

През 2020 г. Русия затвърди тенденцията за разширяване на влиянието си в света и по-активно участва в събитията, които се провеждат в различни части на света, което не беше типично за Руската федерация в продължение на много години. Така руските инструктори се появиха в Централноафриканската република (ЦАР), където помогнаха за стабилизирането на ситуацията преди президентските избори, както и за защитата на населението от бандитски формации.

Ако операцията в Сирия, според Кедми, е решение на въпроса за стратегическата сигурност на Руската федерация, то работата в ЦАР е продиктувана от хуманитарни съображения и представите на Русия за правилната политика. Експертът разглежда възможното възобновяване на работата на радиоелектронния център в Лурд, Куба, като друг пример за разширяване на руското влияние — това, според Кедми, особено плаши американците.

«В САЩ истерията започна поради възможното възобновяване на работата на руската база в Куба. Ако тази истерия се окаже оправдана и това наистина е насоката на дейността на Руската федерация, това ще окаже сериозно влияние върху развитието на събитията. Последният път, когато Русия реши да действа в Куба, същото даде резултат. Но тогава Русия беше много по-малко силна. А днес това се случва в обстановка, в която Русия има стратегическо и военно превъзходство над Съединените щати», каза Кедми.

Разширяването на руското влияние подкопава основния стълб на американската политика — глобалната военна мощ. Ако Руската федерация разполага с военноморски бази в различни части на света, включително в Африка, Близкия изток и в една от Америките, това ще й позволи да контролира морските пътища, защитавайки собствените си и съюзнически кораби от възможния натиск от флотите на Вашингтон.

«Ако Русия има военноморски пункт не само на Червено море, това означава, че руският флот става все по-важен фактор в Световния океан. Една от основите на американската политика е неограничената, абсолютна сила на флота. А сега тя започва да намалява», заяви Кедми в ефира на «Соловьов LIVE».

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

Зареждане ...