«Спутник V» ще изиграе важна роля

В началото мнозина реагираха на руската ваксина с недоверие, но сега Спутник V намира купувачи по целия свят. Имайки предвид относително несложната логистика и ниската цена, това не е изненадващо, пише Business Insider. Изглежда, че Спутник V ще изиграе важна роля.

Превод от Business Insider, Германия: 

"Спутник V" ще изиграе важна роля

— Руската ваксина «Спутник V» стана първата регистрирана ваксина в света, но не отговаря на западните стандарти

— Но в сравнение със западните конкуренти, тя има редица предимства, които Русия ще използва

— Фактът, че сега руската ваксина се поръчва в огромни количества за милиарди долари и се изнася в много страни по света, е следствие от политиката на Запада.

Най-обещаващите кандидати за ваксина Biontech/Pfizer и Moderna са разработени от частни западни компании, но те имат конкуренти — главно от Китай и Русия.

Руската версия на ваксината Спутник V е разработена не от частна компания, а от Държавния институт по епидемиология «Гамалея» в Москва. Той участва не само в разработването на ваксинаjd, но също така и в допускането й до гражданско обращение и лансиранете й на пазара, докато в западните страни производителите, политиците, адвокатите на потребителите и регулаторните органи имат различни изисквания към ваксините.

Предимствата на руската ваксина са очевидни: с нея всичко се случва много по-бързо.

През август ваксината беше регистрирана за първи път в света, а през октомври бяха ваксинирани първите руски граждани. Доброволната масова ваксинация стартира в началото на декември, малко преди подобната кампания в САЩ и Европа. Според прогнозите 80% от гражданите ще бъдат ваксинирани със създадената в страната ваксина до края на годината.

Спутник V е създаден с помощта на аденовируси без РНК

Особеностите на руската версия на ваксината могат да се обяснят с факта, че тя се произвежда с помощта на аденовируси, т.е. според класическия метод за производство на ваксини.

За разлика от тях, Moderna и Biontech действат по нов начин, използвайки РНК, първоначално използвана при изследването на онкологични заболявания.

Методът, базиран на аденовирус, обаче има и няколко важни предимства.

На първо място, тези ваксини не изискват силно охлаждане, което е трудно да се постигне. Поддържането на изключително ниски температури по цялата верига на доставки наистина е едно от най-големите предизвикателства за РНК препаратите, ограничавайки тяхната достъпност в световен мащаб.

Към това се добавя и цената на Спутник V — тя е относително ниска, по-малко от $ 20 на доза. Освен в Русия, Спутник V започва да се използва в Беларус и Сърбия. Сръбският премиер Вучич заяви пред камерата след ваксинацията по напълно подобен на Путин начин:

«Наистина исках да получа руска ваксина, защото вярвам на руската медицина. 

Ваксинацията беше «по мое желание», каза той.

Спутник V намира купувачи по целия свят

Унгария беше първата от страните от ЕС, която също е пропутинска, въпреки съпротивата на Европейската комисия, тя настоя за правото да тества Спутник V у дома.

Спутник V може да изиграе важна роля в глобалната стратегия за ваксинация

В Аржентина и Гвинея Спутник V вече е официално одобрен, там започна кампания за ваксинация. Според Руския фонд за преки инвестиции в началото на октомври са поръчани 1,2 милиарда дози от ваксината и интерес към нея проявяват 50 държави.

100 милиона дози трябва да бъдат изпратени до Индия, 50 милиона до Бразилия, 35 милиона до Узбекистан, 32 милиона до Мексико и по 25 милиона до Египет и Непал.

Благодарение на несложната си логистика, Спутник V ще изиграе важна роля в глобалната стратегия за ваксинация.

Западните страни също разбраха това. Според вестник «Tagesspiegel» Меркел е обсъдила директно с Путин «възможните перспективи за съвместно производство на ваксината», за да преодолее трудностите с нейното производство в Русия.

Също така британската компания AstraZeneca, която сама създаде ваксина, иска да си сътрудничи с разработчиците на Спутник V в бъдеще, в резултат на което и двете ваксини ще бъдат подобрени.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Източник: https://www.businessinsider.de/wissenschaft/russischer-impfstoff-warum-sputnik-v-trotz-kritik-weltweit-im-einsatz-ist-b/

Коментари:

Зареждане ...