Русия ще закрие небето над половината Украйна в случай на атака на Киев срещу Донбас

Опитвайки се да повтори „сценария от Карабах“ в Донбас, Украйна ще загуби контрол над въздушното пространство на половината от своите територии, счита политическият анализатор Богдан Безпалко.

Русия ще закрие небето над половината Украйна в случай на атака на Киев срещу Донбас

Някои украински политици сериозно заявяват за връщането на Донбас насила, като се обръщат назад към опита на Азербайджан в Нагорни Карабах. Киев даде да се разбере, че Украйна няма да се придържа към споразуменията от Минск.

Политологът Богдан Безпалко в интервю за журналистите от «Комсомолская правда» отбеляза, че привържениците на «карабахския сценарий» в Донбас пропускат важен момент: дори след като възприемат опита на Баку в използването на безпилотни летателни апарати, няма да е възможно да спечелят войната само с дронове.

Ключовата роля е отредена на пехотата, която извършва завземането на територии. А Донбас, за разлика от Нагорни Карабах, има обща граница с Русия, срещу която въоръжените сили на Украйна просто нямат шанс.

„Ако Украйна се осмели да използва дронове, Русия може просто да обяви безпилотна зона. Не само над Донбас — над половината от Украйна като цяло. И да сваля всичко, което се движи там. До бойни самолети“, подчерта Безпалко.

По-рано бившият глава на израелската специална служба «Натив» Яков Кедми заяви, че Израел едва ли ще продава ударни безпилотни летателни апарати на Украйна, тъй като това може да влоши отношенията с Русия.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

Зареждане ...