„Ракетите стояха без координати“: Путин ликвидира ядрения ракетен „подарък“ на Елцин за американците

Военният експерт Алексей Леонков сподерли за ядрения «подарък» на Борис Елцин за САЩ и НАТО, който е бил ликвидиран по време на президентството на Владимир Путин.

„Ракетите стояха без координати“: Путин ликвидира ядрения ракетен „подарък“ на Елцин за американците

Според експерта поражението на СССР в Студената война не е било безусловно, тъй като в някои области Съветският съюз е надминавал Съединените щати. Един от тях е стратегическият ядрен ракетен потенциал.

От 1991 г. обаче Русия, под ръководството на Елцин, постепенно унищожава собствените си способности за нанасяне на съкрушителен удар на задграничния противник. Резултатът беше своеобразен подарък за Америка и НАТО, който отне две десетилетия.

«Задачите, които армията трябваше да изпълни, останаха такива, каквито бяха. Но като наследство от Елцин получихме стратегически ракети, на които бяха премахнати координатите. Къде да стрелят? Елцин направи такъв подарък на САЩ. Ракетите се намирха в шахтите, те нямаха полетни задания. Това наследихме през 2000 г.», каза Леонков в YouTube канала на «Соловьов LIVE».

През двете десетилетия на 21 век обаче Русия под ръководството на Владимир Путин не само неутрализира последствията от действията и решенията на Елцин, но и направи качествен пробив във военно-стратегическия сегмент. Резултатът беше пълното ядрено превъзходство на Руската федерация над САЩ, което експертите за първи път в историята установиха в края на 2010-та.

Потвърждение на настоящите способности на Русия Леонков нарича многобройните военни учения, много от които имат безпрецедентен мащаб в съвременната история на Руската федерация и включват всички клонове на въоръжените сили, включително стратегическите ядрени сили. Само през 2020 г. Русия проведе около 5700 военни учения: мероприятията се проведоха според различни сценарии, а някои от тях (пускането на междуконтинентална балистична ракета от подводницата «Владимир Мономах» от Охотско море) предизвикаха объркване в европейските бази на НАТО.

По-рано военно-политическият експерт от Израел Яков Кедми заяви, че хиперзвуковото оръжие за първи път позволява на Руската федерация да постигне безусловно военно превъзходство над САЩ. Той е убеден, че информираността на американците за това е основната пречка пред Третата световна война, която колективният Запад най-вероятно би започнал срещу Руската федерация, ако нямаше уникални ракетни системи.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

Зареждане ...