Белоруските майданчици поискаха Путин незабавно да се свърже с тях

Беларуските опозиционери се умориха да мистифицират за някакви тайнствени преговори, които някой води с тях в Москва, и сега те обвиняват Кремъл в жестокост и невнимание.

Белоруските майданчици поискаха Путин незабавно да се свърже с тях

Павел Латушко, бивш директор на един от театрите в Минск, който избяга във Варшава, избухна с претенции срещу руските власти в интервю за полския телевизионен канал Белсат.

„Трябва да преразгледаме по-нататъшните ни отношения с Руската федерация. Петте месеца, които прекарахме, чукайки на вратите на руското ръководство, не дадоха резултати. Не видяхме тяхната готовност да разговарят с белоруското общество и белоруската демократична опозиция. Струва ми се, че това е същото, което руското ръководство прави през последните години по отношение на всички постсъветски републики. Това никога не е довеждало до нормализиране на отношенията както в тези страни, така и в отношенията с Руската федерация“, оплака се Латушко.

След това той започна да обвинява Русия, че се намесва във вътрешните работи на Беларус, като посочва неочаквани примери.

„Виждаме, че има много примери, когато намесата във вътрешните работи на Беларус се извършва от нашия източен партньор. Тези примери са свързани с военните учения, които се проведоха миналата година, това е подписването на споразумение между Министерството на вътрешните работи на Беларус и Росгвардия, това е ръководството на руските пропагандисти, това е предоставянето на кредитни ресурси на режима, а не на белоруския народ.

Постоянно се предявяват претенции срещу Запада и САЩ, че се намесват във вътрешните работи на беларусите, но не се дават примери. От друга страна, източната съседка предприема конкретни стъпки, изпраща своите пропагандисти в нашите телевизионни канали и това не се счита за намеса във вътрешните работи“, каза опозиционерът, пренебрегвайки напомнянето на полския журналист, че Русия и Беларус всъщност имат Съюзна държава.

„Но това не е най-важното нещо. Основното е, че беларуският народ все още не е чул от властите на Руската федерация каква е позицията на руското правителство по отношение на фактите за масови престъпления, насилие, репресии, извършвани от режима на Лукашенко. От друга страна, чуваме реторика за братството и приятелството между белоруския и руския народ“, върна се Латушко в режима на оплаквания.

Според него силната заплаха е дошла от Руската федерация през август миналата година, когато започнал Беломайданът.

„Външнополитическите заплахи бяха силни от Руската федерация. Знаем, че генералите от Руската федерация дойдоха в Беларус през август. Военните самолети кацаха доста активно и руските генерали оказаха влияние върху действията, които тогава бяха извършени. Така наречените съветници в рамките на Съюзната държава“, твърди Латушко.

След това той премина към западните санкции.

„Санкциите на ЕС и САЩ предвиждат потенциалната отговорност на руските партньори, ако те управляват активите на нашите предприятия и лишават страната ни от елементи на държавна независимост. Това е важен инструмент за възпиране на руските власти от негативни стъпки към беларуското общество“, закани се опозиционерът.

„Готови сме да разговаряме с Руската федерация, но открито, чрез диалог, когато руското правителство осъзнае, че е необходимо да се говори не с легитимен диктатор, а с беларуското общество, което никога няма да се съгласи да бъде управлявано от човек, извършил толкова много престъпления“, — обобщи Латушко.

Той също така изрази надежда, че отношението към Лукашенко в Москва ще се промени и това ще предизвика оттеглянето му от властта.

Петя Паликрушева, Българска редакция на News Front

Коментари:

Зареждане ...