«Привикват министрите и им нареждат»: Посолството на САЩ е реалната власт в страната

Отношенията на американското дипломатическо ведомство с Незалежната Добкин сравни с времената на Златната Орда.

"Привикват министрите и им нареждат": Посолството на САЩ е реалната власт в страната

«Реалната власт в Украйна е Посолството на САЩ, а  не действащият президент на страната Владимир Зеленски».

Това заяви бившият кмет на Харков и екс-депутат от Върховната рада Михаил Добкин.

«Посолството на САЩ променя възгледите на нашите политици и не се срамува от това. Ако американците искат нещо да продават, привикват при себе си министъра, привикват го, не съм се объркал, дават му указания, след това правят съвместно комюнике», каза Добкин в интервю за СМИ.

Отношенията между американското дипломатическо ведомство и Украйна бившият депутат сравни с времената на Златната Орда. Според Добкин Посолството на САЩ действа така, както средновековна държава, в която руските князе са пътували при наличието на детайли указания от владетеля.

От януари 2020 година временно отговарящ за делата на САЩ в Украйна е Кристина Куин. Добкин счита, че тя има значително по-голямо влияние и възможности от Зеленски.

Самият украински президент екс-кметът сравни с Петро Порошенко, отбелязвайки, че той не е изпълнил обещанията си. Добкин припомни, че самият той е гласувал за Зеленски на втория тур на изборите, защото го е считал за «идеален персонаж на следмайданната Украйна», но е сгрешил.

Друг проблем на действащата администрация бившият депутат счита, че е отношението й към Донбас.

Добкин счита това отношение за «скотско».

«Скотски се отнасят към Донбас. Отнасят се несправедливо, нечестно, без да се спазват каквито и да било закони: нито човешки, нито разбираеми, нито православни. Това е отношение към чужди хора», отбеляза той.

Освен това, екс-кметът счита, че вътрешната агресия, която проявява Украйна, превишава това, което искат да вменят на Русия. Но Добкин счита за напълно възможно нормализирането на отношенията с Донбас, защото за Киев е важен пазарът на бившите съюзни държави, формирал се в съседната страна.
По-рано Владимир Зеленски заяви, че Украйна не може просто така да излезе от минските съглашения за Донбас.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...