„Процесът на разпад е необратим“: Аксьонов обеща на Украйна „нов Крим“

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов е убеден, че процесът на разпадане на Украйна е необратим и скоро може да се отделят още няколко територии от страната — точно както някога Крим.

„Процесът на разпад е необратим“: Аксьонов обеща на Украйна „нов Крим“
9 май в Севастопол, Крим

Главата на Крим Сергей Аксьонов предупреди, че югоизточните региони могат да се отделят от Украйна. Коментирайки митинга, проведен по улиците на Незалежната в чест на лидера на украинското националистическо движение Степан Бандера, Аксьонов отбеляза, че не само Крим не би искал да остане част от подобна русофобска държава.

„Здравите хора не могат да живеят в поразената от чума барака“, подчерта Аксьонов в публикацията на страницата си във ВКонтакт.

Затова според него загубата на редица други региони от Украйна е неизбежна. Главата на Крим е убеден, че Киев прави всичко възможно, «така че процесът на разпадане на украинската държавност да продължи и да бъде необратим».

Аксенов смята шествието в чест на Бандера за «нацистки шабаш» (тържествено събиране на вещици, бел.ред.), коeто освен всичко друго провокира разпространението на коронавируса.

Акцията в чест на 112-ата годишнина от рождението на Бандера се проведе в Киев на 1 януари, според различни оценки на медиите в мероприятието са участвали от 1000 до 2 хиляди души.

Степан Бандера е един от лидерите на Организацията на украинските националисти (организация, чиято дейност е забранена в Руската федерация, бел.ред.) и основател на Украинската въстаническа армия (УПА, организация, чиято дейност е забранена в Руската федерация, бел.ред.).

По-рано политологът Евгений Сатановски отговори на изявлението на украинския президент Владимир Зеленски, който в новогодишната си реч призова кримчаните да останат с Украйна и да си тръгнат от Русия.

Сатановски предложи на украинците да си спомнят какви са били Крим и Донбас през 1900 година. В същото време политологът намекна за кримския път на Украйна.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...