Ако Украйна спретне Пърл Харбър на Русия, ще получи Хирошима и Нагасаки

Украинският политолог и доктор по социална икономика Зиновий Свереда предложи „Кримския мост да се взриви, а на руски флот да се спретне Пърл Харбър“.

Ако Украйна спретне Пърл Харбър на Русия, ще получи Хирошима и Нагасаки

Според него Киев трябвало да се откаже от Норманския формат, тъй като от него само Русия имала полза, трябвало да се разработи военна стратегия за «освобождението» на Донбас и Крим.

Киев не за първи път говори за Кримския мост като военна цел номер 1. По-рано бившият секретар на СНБО Александър Турчинов заяви в интервю за LB.ua, че в Украйна «практически от нулата» е създаден универсален мобилен крилат ракетен комплекс «Нептун», както и модернизирана ракетна система С-125.

„Нашите крилати ракети ще могат да унищожат руските военни кораби от всякакъв клас, не само в Черно и Азовско море, но и в родните им пристанища и при необходимост в рамките на няколко минути да разрушат моста, с който Русия се гордее толкова много“, каза Турчинов.

През май и юни 2020 г. украинските военни действително тестваха крилатата противокорабна ракета Р-360 от комплекса ЖК-360МЦ «Нептун» със стандартна бойна глава. Бяха извършени почти едновременни бойни изстрелвания срещу две цели в Черно море. Както ArmiaInform съобщи, първата морска цел е била на разстояние 85 км, а втората — на разстояние 110 км. По време на полета самите ракети са паднали на 5 м над нивото на Черно море 10-15 км преди точките на унищожаване. След това те са унищожили целите. През юни маневрите се проведоха на полигона Алибей в Одеска област.

Украинският флот съобщи, че планира да постави два комплекса «Нептун» на Черно море и един на Азовско море.

Мостът е символ на принадлежността на Крим към Русия.

Мостът играе важна стратегическа роля за Русия — осигурява при необходимост прехвърляне на допълнителни войски. По принцип целият Южен военен окръг може да се придвижи през моста до полуострова — и то доста бързо.

Да, мостът е от голямо стратегическо значение за Русия и е болезнен мазол за Украйна.

Затова от време на време идеята, че мостът трябва да бъде взривен, се появява в съзнанието на тесногръдите украински експерти и политици.

Що се отнася до украинските ракети «Нептун», те явно не са достатъчни.

Обявеният обсег на стрелба на «Нептун» е 300 км, масата на експлозивната осколочна бойна глава е 150 кг, а скоростта е 0,8-0,85 маха. Всъщност това е реинкарнация на съветската противокорабна ракета Х-35, разработена през 70-те години. По своите характеристики тя значително отстъпва на съвременните руски ракети от подобен клас.

В близост до Кримския мост постоянно се намират руски кораби, оборудвани с противокорабни ракетни системи. Но дори да приемем, че двойка украински ракети пробият руската отбрана, те няма да причинят значителни щети на моста.

Но в отговор Украйна вероятно ще получи огромен удар.

Киев трябва да е наясно какво ще последва — Русия няма да остави подобни действия без отговор. Ударът ще бъде нанесен не само по мястото, откъдето са изстреляни тези ракети, но и по всички крайбрежни структури на Украйна и украински кораби.

Всъщност, никакво нападение над Кримския мост няма да има, защото това си е чисто самоубийство.

Да, Украйна може да се опита да разруши моста и да спретне «Пърл Харбър» за руския флот.

Но какво ще последва за самата Украйна?

Ще последва съдбата на Хирошима и Нагасаки.

Петя Паликрушева

Коментари:

comments powered by HyperComments