В Афганистан започна първото заседание на Съвета за национално помирение

В Афганистан днес започна първото заседание на Съвета за национално помирение, предаде ДПА.
Председателят на Съвета Абдуллах Абдуллах заяви, че началото на заседанието е важна стъпка в процеса по събиране на политическа подкрепа за националното помирение.

В Афганистан започна първото заседание на Съвета за национално помирение

«Не биваме да използваме мирния процес за собствена изгода. Никой не печели от войната», каза Абдуллах на заседанието, като изрази благодарността си към талибаните, че са се съгласили да участват в обсъжданията.

Междувременно афганистанският президент Ашраф Гани заяви, че първата фаза от преговорите за национално помирение е била трудна, но е приключила и сега процесът е във втория си етап.

«Процесът се нуждае сега от това съветването помежду ни да продължи, като трябва да постигнем съгласие какви стъпки ще предприемем за в бъдеще», изтъкна Гани.

Видни афганистански политически лидери, участващи в заседанието, изразиха подкрепата си за процеса по помирение.

Съветът за национално помирение е натоварен и с ръководството на базирания в катарската столица Доха 21-членен афганистански екип за директни преговори с талибаните.
Обсъжданията се провеждат в изпълнение на споразумението, постигнато през февруари между САЩ и талибаните, по силата на което се очаква изтегляне от Афганистан на международните сили.

Източник: Кабул, БТА

Коментари:

Зареждане ...