ЕС планира международен трибунал за Лукашенко

5 декември 2020-Нюз Фронт.

Европейският съюз обмисля възможността за създаване на международен трибунал на фона на опита за държавен преврат в Беларус.

Както News Front съобщи по-рано, от няколко месеца про-западната опозиция на Беларус се опитва да приложи революционен сценарий в страната.
Путчистите се ползват с подкрепата на западните страни. Полша и Литва курират пряко преврата.

ЕС планира международен трибунал за Лукашенко

Причината за тази авантюра бяха президентските избори. Александър Лукашенко ги спечели, но и Европейският съюз, и САЩ отказаха да признаят резултатите от гласуването.

Те твърдят, че домакинята Светлана Тихановская е станала победител на изборите. Сега тя отчаяно се опитва да свали Лукашенко и призовава беларусите да стачкуват, докато тя се крие в Литва.

 

Специалният представител на ЕС по правата на човека Имон Гилмор от своя страна заплашва с международен трибунал онези, които са «замесени в насилие срещу протестиращи».
Той отбеляза, че международният трибунал може да се превърне в допълнителен механизъм за натиск върху ръководството на Беларус.

«С други думи, те се създават само в ситуации, когато държавата или не иска, или не може да привлече виновните към правосъдие», каза той.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...