Тихановская готова да ръководи Беларус

Бившият кандидат за президент в Беларус Светлана Тихановская обяви готовността си да ръководи страната «в преходния период».

Тихановская готова да ръководи Беларус

Според нея след етапа на натиск и протест неизбежно ще започне етап на диалог.

„Много хора ме питат дали съм готов да бъда лидер на хората в този момент. Да. Официално декларирам, че съм готова да ръководя държавата в преходния период“, заяви политикът във видео съобщение, публикувано в нейния канал в YouTube.

Тихановская отбеляза, че Координационният съвет и Кабинетът на представителите в различни области са разработили концепция за провеждане на нови избори, проект за конституционна реформа, програми за икономическа помощ на уязвими групи, за малкия и среден бизнес.

„Продължаваме да оказваме натиск върху режима и работим върху това как да улесним и ускорим преходния период и да върнем властта на народа“, добави тя.

По-рано по време на сесията на Съвета за колективна сигурност на ОДКС президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че международният ред се плъзга към така наречения управляем хаос.

Лукашенко: Протестите не са спонтанни, глобалните играчи тласкат света към управляем хаос

Според него пандемията не само е усложнила проблемите на международното взаимодействие, но и е провокирала обостряне на социалните конфликти.
Той заяви, че безпрецедентни бунтове се случват по целия свят, включително в САЩ и европейските страни.

Лукашенко смята, че „това не е спонтанна проява на недоволство, както медиите се опитват да ни представят“.

«Международният ред се плъзга към така наречения управляем хаос», каза Лукашенко.

Според него „има добре обмислена и дирижирана дейност на глобалните играчи, които не зачитат нищо, дори интересите на собствените си народи“.

Петя Паликрушева