Проф. Добрева към правителството и опозицията: Нима ви е страх дори да споменете за руската ваксина «Спутник V»?!

Напълно съм съгласна с решението България да закупи ваксини срещу коронавирус. И то спешно!
Проф. Добрева към правителството и опозицията: Нима ви е страх дори да споменете за руската ваксина "Спутник V"?!
Но има няколко въпроса, които народните представители би трябвало да уточнят. Първо, защо правителството, освен с американската страна, не води разговори и с Русия за закупуване на ваксина? При положение, че ЕС не е одобрил нито американската ваксина на Пфайзер/Биотех, нито руската «Спутник V»!
Още повече, ЕК излезе с решение относно приложението на руската ваксина в Унгария — заради безопасността на своите граждани държавите-членки могат да закупуват и ваксини, неодобрени в ЕС, но да ги употребяват само на своя територия.
Второ, кои са експертите или специалистите учени, преценили, че готовата за употреба и по-добра ваксина за настоящия момент е американската на Пфайзер/Биотех? Унгария, например, също, заяви желание за закупуване на американските, както и на европейските ваксини. Но на настоящия етап унгарските вирусолози (а те, известно е, са едни от най-добрите) считат, че готовата за незабавна употреба ваксина, която вече премина и клинични тестове в Унгария, е руската «Спутник V».
Трето, колко ще трябва да заплатим за 120 000 ваксини, при положение, че първоначално обявените от Пфайзер цени са три пъти по-високи от цените за руската ваксина, а и условията за нейното съхраняване изискват нова апаратура, която също ще трябва да бъде закупена?
Примерът на Унгария и други държави като Израел показва, че «Спутник V» може да бъде произведена и в национални фармацевтични заводи, което не само смъква нейната себестойност, но и допринася за икономическия растеж на съответната държава!
И последно. В условията на свободен пазар и конкуренция би трябвало не Бойко Борисов или правителството, а учените (вирусолози, инфекционисти и др.) да кажат коя ваксина е готова за незабавна употреба.
Да съществуват някакви, макар и относителни ( поради кратките срокове на изобретяване) гаранции. А финансистите и икономистите да преценят коя ваксина, за моментната кризиса ситуация, е най-изгодна. Но това е учебникарско правило, което и малките деца знаят…
Разбира се, ще подчертая: ваксинирането не е задължително! Но инатът, който проявява правителството да не води разговори и с Русия, страхът на опозицията да не засяга тази тема, най-малкото озадачава!
Пак ще попитам: защо дори и разговори за придобиване на руска ваксина, и то в най-тежък за нас период (държавата ни е сред първите по смъртност!!!), България няма право да води?
Проф. Ваня Добрева