Ердоган вече подготвя новa военнa авантюра

4 декември 2020-Нюз Фронт.

Едва стихнаха боевете в Нагорни Карабах, където Турция прехвърляше сирийски бойци, Реджеп Тайип Ердоган вече се готви да се намеси в конфликта между Индия и Пакистан.

Както съобщава изданието India Today Анкара възнамерява да изпрати бойци в Кашмир, спорен регион между Индия и Пакистан. По този начин Ердоган се надява да разшири влиянието си върху мюсюлманите в Южна Азия.
Гръцкият журналист Андреас Маунтзуралиас, позовавайки се на източници сред сирийските кюрди, отбелязва, че Абу Амса, един от лидерите на групата на сирийската национална армия, е информирал подчинените си за плановете на Турция за «укрепване на Кашмир». Според журналиста, сега турски офицери събират списъци с бойци, готови да пътуват до Хималаите.

Ердоган вече подготвя новa военнa авантюра

Вербовчиците обещават да платят 2 хиляди долара на всички, които желаят да участват.
Турският посланик в Ню Делхи Шакир Йозкан Торунлар отрече информацията, наричайки я „неоснователна и невярна“.

 

Напоследък Анкара редовно се намесва във външни конфликти, опитвайки се да разпространи влиянието си в чужбина. Няколко пъти Ердоган организира военни операции в Сирия. Последната от които, се оказа пълен провал, принуждавайки турския президент да потърси помощ от руския си колега Владимир Путин.

Турция също така разположи лоялни бойци, за да помогне на така нареченото правителство на Националното съгласие на Либия, а наскоро по същия начин подпомогна Азербайджан в конфликта в Карабах.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...