Дмитрий Песков: Русия ще продължи търпеливо да обяснява позицията си на Турция относно принадлежността на Крим

4 декември 2020-Нюз Фронт.

Русия ще продължи търпеливо и последователно да довежда до Турция позицията си относно принадлежността на Крим, този въпрос остава сериозно разногласие между двете страни. Това заяви прес-секретарят на президента на Руската Федерация Дмитрий Песков пред журналисти в петък.

„Крим се отнася към сериозните разногласия, тук имаме диаметрално противоположни гледни точки», подчерта той.

„Ще продължим да донасяме нашата последователна позиция по отношение на Крим на нашите турски колеги.»
«Ние съобщаваме нашата позиция на нашите турски приятели и ще продължим да правим това много търпеливо и последователно», добави Песков.
Той също така припомни, че преразглеждането на въпроса за принадлежността на полуострова „не може да бъде обсъждано по никакъв начин“.

Дмитрий Песков: Русия ще продължи търпеливо да обяснява позицията си на Турция относно принадлежността на Крим

Според думите на Песков отношенията между Русия и Турция са важни и за двете страни, както и от гледна точка на регионалната сигурност и стабилност.

«Тези отношения са взаимно изгодни и се основават на принципите на ненамеса във вътрешните работи и зачитане на интересите на другия», каза говорителят на Кремъл.

На 2 декември турският външен министър Мевлют Чавушоглу, след преговорите в Анкара с украинския си колега Дмитрий Кулеба, заяви, че Турция приветства инициативата на Украйна за създаване на така наречената Кримска платформа — платформа за преговори по въпросите на Крим.

По-рано относно създаването на такъв формат за координиране на международните усилия, насочени към връщане на Крим на Украйна и защита на правата на жителите на полуострова, които според Киев са преследвани, съобщиха украинските власти. По-рано през октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган също повтори, че Турция не признава обединението на Крим с Русия.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...