Noonpost: Убийството на иранския ядрен физик, защо точно сега?

Основният въпрос днес е дали Техеран ще отговори на убийството на «бащата на иранската ядрена програма» Мохсен Фахризаде. Според автора времето на атаката не е било случайно. Сега всичко зависи от това какъв ход ще предприемат иранските власти, които „се оказаха между чука и наковалнята“.

Превод от  (Египет):

Noonpost: Убийството на иранския ядрен физик, защо точно сега?

В навечерието на първата годишнина от смъртта на генерал Касем Солеймани, командващ специалните сили Ал-Кудс, който загина на 3 януари 2020 г. при ракетен удар на САЩ на международното летище в Багдад, Техеран получи още един болезнен удар. Този път бе убит видният ирански ядрен физик Мохсен Фахризаде.

Иранският министър на отбраната Амир Хатами заяви, че Мохсен Фахризаде е бил убит на 27 ноември от прецизен удар от дистанционно управлявано оръжие на 45 километра източно от Техеран. Той е откаран в близката болница, но лекарите не успяват да спасят живота му. Съобщава се също, че двама от телохранителите на физика са ранени.

Убийството на Мохсен Фахризаде не може да бъде отделено от кибератаката, насочена към цеха за центрофугиране на обогатяване на уран в ядрения обект в иранския град Натанц — най-важното съоръжение за обогатяване на уран в страната.

Инцидентът стана на 2 юли 2020 година.

И двата инцидента сочат към целенасочени и систематични атаки срещу Техеран, които са не по-малко опасни от военните и икономическите действия срещу него, тъй като всичко това забавя развитието на ядрената индустрия на страната и намалява регионалната й роля.

Операцията за ликвидиране на Фахризаде повдигна много въпроси, особено тъй като беше проведена по време, когато картата на алиансите се прекроява на регионално и международно ниво.

Промяната идва поради промяна в американската позиция по различни досиета, включително „иранското досие“ след победата на Джо Байдън, както и поради скандала, причинен от загубата президента Доналд Тръмп, който отказва да напусне Белия дом. С поведението си Тръмп се опитва да привлече вниманието към себе си, след като стана известно за поражението му на президентските избори.

В какво е ценността на Фахризаде?

За убития ядрен учен не се знае много. През 2018 г. израелският премиер Бенямин Нетаняху го посочва като ръководител на иранската ядрена програма. По този начин той се превърна в единствения ядрен учен, който предизвиква интереса на израелското правителство в последно време.

Мохсен Фахризаде преподава физика в университета „Имам Хюсеин“ в Техеран, а също така е старши изследовател в иранското министерство на отбраната и ръководител на Центъра за физически изследвания.

Иранските медии го определят като „създателя на ядрената програма“ и „ръководител на иранската военна ядрена програма“.

Иранският ядрен учен изиграва ключова роля за укрепването на защитните сили на страната си с ядрени технологии, в което постигна големи успехи.

През 2013 г. американското списание Foreign Policy включи Мохсен Фахризаде в списъка на 500-те най-влиятелни хора в света.

Израелските и западните разузнавателни агенции го наричат ​​»бащата на тайната програма за ядрена бомба», която беше спряна през 2003 г. Между другото, много от тях все още се страхуват, че Иран ще разгърне тайната си ядрена програма въпреки факта, че Съветът за сигурност на ООН му наложи санкции на 24 март 2007 г.

Израел е главният заподозрян

Към момента на писането на статията нито една от страните не е поела отговорност за убийството на Мохсен Фахризаде. Иранските власти обаче считат, че това е дело на Израел, който е получил зелена светлина от американците.

Посланията

Операцията за елиминиране на иранския ядрен учен Мохсен Фахризаде се проведе, когато Джо Байдън е на път да поеме юздите. Израел се опасява, че новият президент на САЩ ще възобнови дипломатическото взаимодействие с Техеран, затова сега се стреми едновременно да постигне няколко цели.

Първата цел е да се поддържа степента на напрежение между Техеран и Вашингтон след идването на власт на новата американска администрация, за да се усложни работата на Байдън с „иранското досие“.

Нападението срещу иранския ядрен учен има за цел да подкрепи всеобхватната стратегия на Тръмп за противодействие на Иран, представена от американския президент след оттеглянето му от ядрената сделка на 8 май 2018 г. Целта включва продължаване на ескалацията, поддържане на степента на напрежение на определено ниво, увеличаване на натиска и налагане на санкции срещу Иран.

Няма съмнение, че премахването на иранския ядрен учен ще има сериозно въздействие върху иранската ядрена програма. Смъртта му може да забави изпълнението на националния проект на Иран или да доведе до качествени промени, които ще се отразят негативно на страната.

А това вече е втората цел на Израел…

Петя Паликрушева

Източник: https://www.noonpost.com/content/39044

Коментари:

Зареждане ...