БАН: «Няма опасни странични ефекти при ваксините срещу Ковид-19»

„Безпрецедентна е бързината, с която се създават и изпитват ваксините срещу Covid 19, тъй като по принцип тези процеси продължават доста дълго време – до пет години, така беше с ваксините срещу морбили и ебола“, това каза в „Хоризонт до обед“ д-р Никола Кереков, молекулярен биолог и имунолог от Лабораторията по експериментална имунология към БАН. 

БАН: "Няма опасни странични ефекти при ваксините срещу Ковид-19"

„В момента във фаза три, която е последната фаза на клинични изпитвания, има 11 кандидата и най-напреднали са четири от кандидатите, като при две от ваксините на „Пфайзер“ и на „Модерна“ — клиничните изпитвания приключиха и вече бяха обявени окончателните резултати, които са повече от обещаващи – те и двете дават ефикасност около 45 на сто“, поясни още д-р Кереков.

«При ваксините характерното, за разлика от клиничните изпитания при лекарствата е, че те се тестват на абсолютно здрав ихора — затова изискванията са много по-стриктни и много се внимава да страничните ефекти, затова не се приемат никакви странични ефекти. Тестването на ваксините става в реална епидемиологична обстановка. Затова в Китай тестват своите ваксини в други държави“, поясни биологът.

По думите му по-голяма част от ваксините имат локални странични ефекти – болка в областта на убождането, главоболие, лека температура – това е нормално и означава, че ваксината работи. Страничните ефекти са свързани с активиране на имунната система.

Но има и сериозни странични ефекти, които могат да бъдат свързани със животозастрашаващи реакции — засега такива не са регистрирани при нито една от тестваните ваксини.

«Освен това ваксините се тестват върху голям брой хора, а и всичко се следи много стриктно в тази ситуация. Не трябва да има притеснения, че ваксините бързо се реализираха“, каза още д-р Кереков.

Интервю на Валерия Николова с д-р Никола Кереков в предаването „Хоризонт до обед“

Коментари:

Зареждане ...