Пашинян: Ролята на руския президент в прекратяването на кръвопролитията в Нагорни Карабах е изключителна

2 декември 2020-Нюз Фронт.

Премиерът на Армения Никол Пашинян на срещата на върха на ОДКС нарече изключителна, ролята на руския президент в спирането на кръвопролитията в Нагорни Карабах

За повече от три седмици военните действия в Нагорни Карабах приключиха, но днес все още има редица неотложни задачи.

 

Пашинян: Ролята на руския президент в прекратяването на кръвопролитията в Нагорни Карабах е изключителна

Това заяви арменският премиер Никол Пашинян на сесията на Съвета на ОДКС.

„Първо, това е въпросът за размяната на военнопленници и заложници, други задържани, както и телата на загиналите, и изясняване на съдбата на изчезналите. Това са спешни въпроси не търпящи отлагане. Арменската страна е готова да засили действията си за ускоряване на този процес и повишаване на ефективността му “, подчерта Пашинян.

Втората задача е да се създадат условия за завръщането на хората от Арцах по домовете им, да се възстанови нормалният живот в Нагорни Карабах.

Хората трябва да са сигурни, че са в безопасност и могат да продължат да живеят на своята земя“, каза ръководителят на арменското правителство.

Третата спешна задача, според думите на Пашинян, е да се осигури безопасното функциониране на транспортните комуникации, да се изключат всякакви провокации и да установят нормални условия за функционирането на инфраструктурите, необходими за живота на народа на Арцах.

„Руският миротворчески контингент, разположен по линията на контакт в Нагорни Карабах и в коридора на Лачин, днес е гарант за запазването на мира и сигурността в този регион. И в тази връзка искам да отбележа изключителната роля на руския президент Владимир Путин в спирането на кръвопролитията в Нагорни Карабах “, каза Пашинян.

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...