Страните от алианса обсъждат Русия и сигурността в Черно море

Министрите на външните работи на НАТО ще разискват днес и утре чрез видеоконференция изтеглянето на войските на пакта от Афганистан. Ще бъдат обсъдени и действията на Китай, засилването на руското военно присъствие, както и други въпроси за общата сигурност.

Страните от алианса обсъждат Русия и сигурността в Черно море

Вчера генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг заяви, че по отношение на Афганистан НАТО е изправено пред сериозна дилема — дали да остане там по-дълго от предвиденото, или да допусне отново ситуация, при която страната ще се превърне в «безопасен рай на международните терористи», в т.ч. и изгонените от Сирия и Ирак активисти на «Ислямска държава».

Министрите ще обсъдят също така отговора на нарастващата военна активност на Русия, когато ще се включат и колегите им от Грузия и Украйна. В този контекст те ще дискутират ситуацията със сигурността в Черноморския регион. 

Сериозните инвестиции на Китай в нови оръжия, приближаването му към пакта от Арктика до Африка, както и инвестициите в инфраструктурата на алианса са другите теми, които ще бъдат предмет на дискусии на външните министри. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...