Скандално: Алиев предложи да размени Нагорни Карабах на Марсилия

1 декември 2020-Нюз Фронт.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев, по време на обръщението си към своя народ, предложи на Франция да даде Марсилия на арменците. Това популистко изказване беше породено от възмущението на държавния лидер от факта, че французите, които са „на хиляди километри“, решават въпроса за конфликта в Нагорни Карабах, който по никакъв начин не ги засяга. Но това, че Турция се бърка в конфликта не го смущава.

Скандално: Алиев предложи да размени Нагорни Карабах на Марсилия

Политикът добави, че по време на целия си престой в Минската група Париж не е направил нито една практическа стъпка към решаването на проблема.

В края на ноември френският сенат прие резолюция, призоваваща правителството да признае Република Нагорни Карабах. Там смятат, че това ще послужи като инструмент за преговори за установяване на траен мир.

Документът призовава за незабавно изтегляне на азербайджанските въоръжени сили от Карабах. Той също така отбелязва необходимостта от международно разследване на военни престъпления, извършени в региона. Арменският премиер Никол Пашинян нарече тази стъпка историческо решение.

 

Документът беше подкрепен от 305 сенатори, само един глас против. Представителите на държавния орган смятат, че Азербайджан не може да осигури безопасност и свобода на арменците, които живеят в НКР.

Междувременно Баку отказа да признае резолюцията, обвинявайки я в грубо нарушение на международното право и в изразяване на тесните политически амбиции на френското ръководство.
Външното министерство на Армения е на съвсем друго мнение. В изявлението на министерството се подчертава, че този документ е най-важната стъпка към признаването на правото на хората от Нагорно-Карабахската република на самоопределение.

 

Продължаваме да слеим темата и да ви информираме, очаквайте подробности в развитие.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...