Доц. Любомира Николаева-Гломб: Не се ваксинирайте, ако сте с COVID-19

Ако сме се заразили с COVID-19, без да знаем, и си сложим ваксина, теоретично би трябвало всичко да е наред. Все пак обаче това не е желателно. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

Доц. Любомира Николаева-Гломб: Не се ваксинирайте, ако сте с COVID-19

Тя обясни, че за да се избегнат подобни случаи, лекарите внимателно разпитват какви са били контактите на пациентите им.

Вирусологът посочи, че всяка ваксина се прилага на здрав човек, защото е важно имунната му система да не е ангажирана на други фронтове. При постяването й се открива фронт, на който имунната система да бъде тренирана за среща с евентуален патоген.

По думи на Николаева «Пфайзър» имат много големи клинични проучвания. 

Твърдението на проф. Чорбанов, че създадените ваксини не са ефективни и безопасни, според нея е императивно. Тя изтъкна, че за редица ваксини вече има резултати от първа и втора фаза на клинични изпитания, а поне 10-15 ваксини вече били в трета фаза на изпитания.

Самата Николова също в момента е под карантина, защото се е заразила с коронавирус. Тя обясни, че се лекува с витамин D и аспирин и не приема антибиотици. За сметка на това обаче пие много течности — 2-3 литра на ден, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...