WP: «Спутник V» — медицинският «Калашников»

Русия твърди, че Спутник-V е 95% ефективен, твърденията са в съответствие с констатациите на експертите. В статията се говори за преимуществата и ефективността на ваксината Спутник V спрямо западните, а участниците в изпитанията разказват как са били ваксинирани.

Превод от The Washington Post:

WP: "Спутник V" - медицинският "Калашников"

Руските доброволци създадоха своя собствена онлайн общност и както членове на научния екип споделят своите собствени изследвания.

Близо 1500 души обменят съобщения, отговарят на въпроси и споделят резултатите от теста за антитела и друга здравна информация в неофициалната група в Telegram, наречена «Доброволи-изпитатели на ваксината срещу Ковид-19».

Те публикуват графики с резултатите от тестовете и симптомите, обменят техническа информация за антителата и Т-клетките. Авторите на съобщенията в тази група са убедени, че ваксината Спутник V е ефективна.

Дмитрий Кулиш, биохимик и професор в Центъра за предприемачество и иновации в Института за наука и технологии „Сколково“, частен изследователски институт в Москва, участва в изпитанията с руската ваксина.

„Накратко, направих две инжекции и преди два дни направих тест за антитела. Нивото на антителата се оказа наистина високо и аз съм много щастлив от това“, каза той в интервю.

Медицински «Калашников»

Тъй като международната конкуренция се засилва, Русия все повече се насочва към пазарите в Азия, Латинска Америка, Близкия изток, Централна Азия и Африка.

Русия твърди, че «Спутник-V» е ефективна на 95% и тези заявления се съгласуват с резултатите, за които съобщават компаниите Moderna, Pfizer и немската BioNTech.

«Нашият «Спутник V» е непретенциозен и надежден, както автомат Калашников», заяви телевизионният водещ Дмитрий Кисельов в телевизионната програма «Вести недели».

Той добави, че при ваксината на Pfizer могат да възникнат сериозни логистични трудности.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.washingtonpost.com/gdpr-consent/?next_url=https%3a%2f%2fwww.washingtonpost.com%2fworld%2feurope%2frussia-coronavirus-vaccine-sputnik%2f2020%2f11%2f25%2f8ebb62fe-186d-11eb-8bda-814ca56e138b_story.html

 

Коментари:

Зареждане ...