Украински чиновници лобират: САЩ подготвят нови санкции срещу «Северен поток 2»

В САЩ част от законодателите постигнаха съгласие относно необходимостта от налагане на нови санкции по проекта „Северен поток 2“. Това пише Wall Street Journal.

Украински чиновници лобират: САЩ подготвят нови санкции срещу "Северен поток 2"

Отбелязва се, че тези намерения се подкрепят от двама украински чиновници, които работят във Вашингтон от дълго време и лобират в Конгреса и Белия дом, за да ликвидират руския проект.

Реализацията на проекта „Северен поток 2“ беше спряна поради санкциите, наложени от САЩ през декември 2019 г. срещу изпълнителите на газопровода. Президентът Владимир Путин обяви през януари 2020 г., че „Северен поток 2“ ще бъде завършен от руските сили, но строителството ще бъде завършено няколко месеца по-късно от планираното.

Изданието пише, че за да се завърши изграждането на газопровода, е необходимо тръбополагащия кораб „Академик Черски“ да бъде преоборудван за работа с тръби с по-голям диаметър от тези, за които е проектиран.

Новите санкции може да влязат в сила до края на годината и ще са насочени към предприятия, които ще се ангажират с подобно преобрудване, както и към компании, които ще застраховат, тестват, инспектират и сертифицират тръбопровода, пише вестникът.

По-рано беше съобщено, че департаментът за водни пътища и корабоплаване в Щралзунд е предупредил капитаните на корабите за началото на строителните работи на 5 декември на юг от района на Адлергрунд в Балтийско море. Тук завършват два клона на тръбопровода, които водят към Балтийско море от изхода на брега на „Северен поток 2“ — станцията в Любмин.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...