След провокациите на Полша Русия припомни за «подарените земи»

Историкът Олег Неменски припомни на неблагодарните поляци териториалните подаръци, които им направиха съветските войници.

След провокациите на Полша Русия припомни за "подарените земи"

В последно време в Полша се вихри кампания по отношение наследството на СССР. Местните власти започнаха истинска война с паметниците на войниците от Съветската армия, които освободиха поляците, но и фактически им подариха внушително парче от Германия.

В рамките на московската конференция «Фалшификация на историята на Втората световна война зад граница» говори кандидатът на историческите науки Олег Неменски.

След редица антисъветски исторически провокации в Полша Русия най-накрая реши да припомни на Варшава за «подарените земи» от Германия, които бяха обилно полети с кръвта на съветските войници.

Понастоящем поляците с мълчаливото съгласие на местните власти успешно събарят паметниците и свидетелствата за подвига на бойците от Червената армия, останали завинаги да лежат в полската земя.

«Важната грешка е това, че ние се съгласихме с официалното признаване на земите, предадени на Полша след войната от състава на Германия, като «възвърнати земи», заяви по дадения въпрос Неменски, отбелязвайки факта, че подобна формулировка нивелира обстоятелството, че СССР реално подари на поляците нови територии, завзети от нацистка Германия:

«Ние не припомняме за това. Понастоящем в Полша вече никой, освен историците, не си спомня как тези земи са били възвъртани. Те не бяха възвърнати, те бяха подарени».

Резюмирайки мисълта си, историкът посочи необходимостта постоянно да се припомня на Варшава за «подарените земи».

В противен случай, според историка, окончателно  ще бъдат ликвидирани «историческите основи на тези паметници на благодарност към съветските войници, които са разположени на немски земи, подарени на днешна Полша».

По-рано социологът Евгений Копатко обърна внимание на необходимостта да се прилагат твърди мерки към лицата, оскърбяващи паметта на съветските войници, загинали във войната с фашистка Германия.

Петя Паликрушева

Коментари:

Зареждане ...