Външно министерство Русия: Военните експерти се занимават с въпроса относно присъствието на терористи в Нагорни Карабах

29 ноември 2020-Нюз Фронт.

По време на традиционния седмичен брифинг на Министерството на външните работи на Руската Федерация официалният представител на Министерството на външните работи Мария Захарова коментира информацията относно прехвърлянето на сирийски терористи и семействата им от Турция, отговаряйки на въпрос от Българска редакция на News Front, уверявайки, че работата в тази посока се извършва от военни специалисти и се дъържи на особен контрол.
Мария Захарова коментира и взаимодействието с Турция по карабахската проблематика.

Външно министерство Русия: Военните експерти се занимават с въпроса относно присъствието на терористи в Нагорни Карабах

 

News Front Bulgaria:

Различни източници предупреждават, че под прикритието на мигранти от Турция радикални протурски бойци и техните семейства от Сирия, включително и от организацията «Сиви вълци», се прехвърлят на територията на Карабах, които преминават под контрола на Азербайджан.
Като се има предвид, че разположените преди това терористи в зоната на конфликта не са изчезнали никъде, подобно движение заплашва да създаде условия за установяване и дори процъфтяване на международния тероризъм на територията на Карабах.
Какви мерки трябва да се предприемат, за да се предотврати прехвърлянето на терористи в Нагорни Карабах от трети страни?

 

По повод относително двусмислената и донякъде смущаваща реторика от страна на Турция по отношение на нагорно-карабахското уреголиривание

В разговора между президентите на Русия и Турция турската страна заяви, че е допринесла много за «премахването на несправедливостта, която продължава в Карабах 30 години».
Беше отбелязано, че са обсъдени стъпките, които трябва да бъдат предприети за решаване на проблемите в Карабах.
И че, Турция, Русия и Азербайджан ще станат гаранти за мир в региона.
Успя ли Русия да се споразумее с Турция за параметрите на механизма за наблюдение в Нагорни Карабах, така че да няма усещане, че Турция разчита на по-значима роля в региона? «

 

Мария Захарова: „Вашите въпроси, особено вторият, са мащабна академична работа. На формулировката „разширяване на ролята на Турция в региона“ може да бъдат посветени не страници, а томове.
Що се отнася до присъствието на бойци в посочения от вас регион, съответните военни специалисти са ангажирани с това.
Тази работа не предполага публично коментиране на всяка стъпка.Но мога да ви уверя, че се провежда със страните в конфликта.
Относно нашето взаимодействие с Турция. То се води по различни направления:осъществяват се политически и дипломатически контакти и контакти между нашите военни. Разбира се, векторът се задава от държавните глави, които редовно обсъждат ситуацията в региона.
Бих искала да ви напомня за мащабното интервю на президента на Русия Владимир Путин относно ситуацията около нагорно-карабахското урегулиране, в което той отбеляза, че с Турция имаме различни виждания по проблемите.
Някъде нашите подходи не само не съвпадат, но и силно се различават.
Търсим точки на контакт, където нашето взаимодействие може да бъде полезно не само в контекста на двустранните отношения, но и за регионалната стабилност. И с това се занимаваме.
Контактите се поддържат, точките за контакт се намират и след това се попълват с конкртено съдържание.Параметрите на взаимодействието се обсъждат от експерти и се прилагат. «

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...