Русия е готова да предаде технологията за производството на ваксината срещу Ковид на Унгария

Руският министър на здравеопазването Михаил Мурашко заяви, че Русия е готова да предаде технологията за производство на ваксината срещу коронавируса на Унгария, съобщава РИА Новости.

Русия е готова да предаде технологията за производството на ваксината срещу Ковид на Унгария

Според него това може да стане чрез Фонда за преки инвестиции.

По-рано съобщихме:

Новината, че Унгария е първата в Европа, която получи образци от руската ваксина Спутник V, веднага предизвика реакция от страна на Европейския съюз. Брюксел твърди, че на руската разработка  не може да се вярва, докато не бъде получено одобрение от Европейската агенция по лекарствата.

Onet: Унгария се гордее, че получи ваксината "Спутник V", Брюксел е недоволен

„Следващият въпрос е, възнамерява ли държавата-членка да даде на своите граждани ваксина, която не е одобрена от Европейската агенция по лекарствата (EMA)?“ — така говорителят на Европейската комисия коментира плановете на Будапеща за тестване и евентуално производство на руската ваксина в Унгария.

„В тази връзка процесът на сертифициране е пряко свързан със самото доверие във ваксината. Ако гражданите започнат да се съмняват в безопасността на ваксината, ако тя не премине строга научна оценка, която потвърждава нейната безопасност и ефективност, ще бъде много по-трудно да убедим необходимия брой хора да се ваксинират“, добави той.

Междувременно унгарският външен министър Петер Сийярто заяви във Facebook, че образци от руската ваксина вече са доставени в Унгария и унгарските специалисти ще могат да започнат да я тестват, за да преценят дали може да се използва и дали процесът на сертифициране може да започне. Външният министър нямаше как да не се похвали с факта, че Унгария е първата в Европа, която получи образци от руската ваксина Спутник V.

«Правителството ще положи всички възможни усилия да предостави на унгарците най-добрата, най-безопасната, най-ефективната и достъпна ваксина от възможно най-много източници, в името на техния живот и здраве», каза министърът.

Той добави, че вече 10 проби от ваксина са доставени в Унгария при подходящи условия при постоянна температура от -18 ° C.

Разработчикът на руската ваксина Спутник V обяви миналата седмица, че ваксината има 92 % ефективност.

Порталът обръща внимание на факта, че според неотдавнашна анкета в САЩ и Англия 55% от хората са били готови да се ваксинират — според учените тази цифра ще помогне за постигане на колективния имунитет.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/koronawirus-szczepionka-sputnik-v-ke-ostrzega-wegry-przed-zakupem-z-rosji/cl6ne9n,79cfc278

Коментари:

Зареждане ...