Китай ще гради международна база на Луната

Очаква се Китай да изгради международна лунна база, а първите хора на Луната вероятно ще могат да заживеят там след 10 години.

Китай ще гради международна база на Луната

Сю Хунлян, генерален секретар на Националното космическо управление, обяви на Международния авиационен и космически форум в Китай, че е публикувано техническото задание за ракетата «Чанчжън-9», която ще бъде използвана за пилотираните полети до Луната, съобщи в. «Чайна дейли».

Дължината й ще бъде 93 метра, теглото при изстрелването — 4140 метрични тона, тягата на изстрелването — 5760 тона.  Товароносимостта на ракетата ще бъде пет пъти по-голяма от тази на сегашната «Чанчжън-5» и достатъчна за изстрелване на космически кораб с общо тегло 140 тона в ниска земна орбита и на космически кораб с тегло до 50 тона за полет Земя-Луна.

Освен това Китай се готви за изстрелването на космически телескоп, наречен GECAM, който да изследва гравитационните вълни и електромагнитните явления, които ги придружават, предаде агенция «Синхуа».

Изстрелването на космическата обсерватория GECAM, която се състои от два спътника, ще бъде извършено през декември.

С помощта на този телескоп учените планират да наблюдават електромагнитните явления, придружаващи гравитационните вълни, бързи радио изблици на високоенергийна радиация, изблици на гама лъчение, както и магнитни изригвания.

Телескопът ще помогне на изследователите да разберат по-добре така наречените компактни обекти — неутронни звезди и черни дупки, както и сливането на бинарни компактни обекти. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...