DN: «Русия стана твърде силна, Европа не може да се защити»

След разпадането на СССР руската армия беше практически унищожена и тази ситуация беше напълно удобна за европейските страни. Но понастоящем руските въоръжени сили действат бързо и разполагат с най-модерното оборудване. Шведският вестник е разтревожен и пита: Байдън ще ни остави ли сами в бедата?

Превод от Dagens Nyheter (Швеция): 

DN: "Русия стана твърде силна, Европа не може да се защити"

След разпадането на Съветския съюз руската армия лежеше в руини. Дори по време на войната с Грузия нещата не й вървяха добре. От друга страна, военните действия в Украйна и Сирия показаха какви ужасни последици може да има увеличаването на въоръжението и модернизацията на войските.

Понастоящем Русия разполага с изключително мобилни военни ресурси, лидерски изтребители и прецизно управлявани ракети, способни да ударят сърцето на Западна Европа.

Сега, когато американските избиратели отстраниха от власт Доналд Тръмп, този гробокопач на отбранителния алианс, Джо Байдън нали няма да ни остави сами в бедата?

За съжаление, не всичко е толкова просто. САЩ имат и други интереси в света, те вече не за първо десетилетие се оплакват от европейските паразити, които не желаят да плащат за собствената си сигурност.

Новия общоевропейски дебат е почти неизбежен.

Първа говори немският министър на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер. Никой не бива да «таи илюзии», че континентът може да бъде сигурен без НАТО и неговия «гръбнак» — САЩ, заяви тя.

Френският президент Еманюел Макрон не се съгласи.

Забележката на германката е „исторически погрешно тълкуване“ на ситуацията, каза той, твърдейки, че Европа трябва да формира стратегическа автономия. Само тогава можем да убедим САЩ, че приятелите му се отнасят сериозно към отбраната, допълни Макрон.

Тази дискусия е отчасти ехо от миналото.

Франция винаги е била подозрителна към Съединените щати и е смятала la grande nation („великата нация“, тоест самата тя, бел.ред.) за естествен лидер на Европа.

През 60-те години Шарл де Гол дори извади страната от военно сътрудничество в рамките на НАТО.

Великобритания, единствената сериозна военна сила в Европа освен Франция, винаги е подкрепяла НАТО и е предупреждавала срещу грешните стъпки, които могат да отслабят трансатлантическия съюз. Brexit направи корекции в познатия модел. Великобритания представи голям нов отбранителен проект миналата седмица, но никой не знае как точно Лондон възнамерява да се впише в тази мозайка на сигурността в бъдеще.

Без съмнение Европа трябва да плати повече за собствената си защита, както казва Макрон.

Но идеята, че европейската армия в обозримо бъдеще ще може самостоятелно да охранява границите на Европа без помощта на САЩ (и ядрения чадър), е галистка утопия. Напротив, всички трябва да се надяват, че Джо Байдън ще отмени глупавото решение на Тръмп да изтегли американските войски от Германия.

Русия стана прекалено силна.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.dn.se/ledare/ett-sakert-europa-kraver-bade-pengar-och-amerikaner/

Коментари:

Зареждане ...