Турция: Европейските санкции са «скъсване с реалността»

Турция отхвърли призива на Европейския парламент за санкции срещу Анкара заради неотдавнашното посещение на президента Реджеп Ердоган в Северен Кипър, като нарече искането «скъсване с реалността», съобщава «Ройтерс».

Турция: Европейските санкции са "скъсване с реалността"

В четвъртък парламентът на Европейския съюз се съгласи с необвързваща резолюция в подкрепа на Кипър, призовавайки лидерите на ЕС да «предприемат действия и да наложат строги санкции» срещу Турция, което вероятно ще засили подкрепата на Франция за налагането на санкции срещу Анкара в ЕС на срещата на върха следващия месец.

Турция е в конфликт с членовете на ЕС Гърция и Кипър заради проучванията на въглеводородите в спорните води на Източното Средиземноморие.

Ердоган разгневи Кипър, чиято територия обхваща южната половина на разделения средиземноморски остров, на 15 ноември, като посети Вароша, курорт на острова, който е ограден и изоставен като ничия земя от 1974 г.

Анкара подкрепи частичното отваряне на Вароша миналия месец в ход, критикуван от САЩ, Гърция и кипърските гърци.

Говорителят на турското външно министерство Хами Аксой осъди резолюцията и обвини Европейския парламент, че е «предубеден и откъснат от реалността» за Кипър.

«Ако този подход и манталитет се запазят, не би било възможно ЕС да има конструктивен принос за уреждането на кипърския въпрос», каза Аксой.

Кипър е разделен от турската инвазия през 1974 г. след кратък вдъхновен от гърци преврат. Само Анкара признава Северен Кипър за независима държава.

Франция все още не е изготвила санкции срещу Турция, но дипломати твърдят, че всякакви мерки вероятно ще са насочени към области от турската икономика, свързани с проучването на природен газ край бреговете на Кипър, съобщи News.bg.

Коментари:

Зареждане ...