«Северен поток 2» и мафиотските методи на САЩ

В борбата срещу газопровода «Северен поток 2» САЩ използват «мафиотски методи», заяви ръководителят на комисията по икономика и енергетика в Бундестага Клаус Ернст. Според него американският санкционен натиск наподобява рекет. В същото време Вашингтон се интересува само от продажбата на ЕС на повече от своя втечнен природен газ, подчерта германският политик.

"Северен поток 2" и мафиотските методи на САЩ

Американското правителство се опитва по всякакъв начин да спре строителството на газопровода «Северен поток 2», съобщава N-TV. Съединените щати обявиха, че отново ще увеличат санкционния натиск върху европейските предприятия, участващи в проекта. Вашингтон е съставил списък с компании, които могат да бъдат засегнати от санкции, и ги е информирал за това.

Това са «мафиотски методи», каза Клаус Ернст, ръководител на комисията по икономика и енергетика в Бундестага.

Според него натискът върху Северен поток 2 и предприятията, участващи в изграждането му, наподобява рекет. Американците действат на принципа:

„Ако не приемете нашата защита, тогава ние ще заплашим европейските компании с икономическо унищожение“.

В действителност САЩ се интересуват само от продажбата на повече от своя втечнен природен газ на Европа, убеден е Ернст:

„Ако САЩ не се откажат от тези мафиотски методи, Европа трябва да предприеме ответни мерки, например да наложи санкции върху американския газ или санкции срещу тези хора, които са били най-активни в опитите за рекет“.

Американците обаче твърдят, че не искат да предприемат санкции срещу европейските предприятия и затова ги предупреждават за вероятността да гиналожат, по този начин им дават време да се оттеглят от проекта. Според Вашингтон «Северен поток 2» е геополитическа инициатива, поради която Европа ще се окаже в газова зависимост от Русия и която ще я използва за шантаж.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.n-tv.de/politik/Ernst-wirft-US-Regierung-Mafia-Methoden-vor-article22185337.html

Коментари:

Зареждане ...