Немски читатели: Навлизането на САЩ в руски териториални води е «безобразие»

Читателите на  Die Welt за инцидента с навлизането на американския миноносец «Джон Маккейн» в руски води.

Немски читатели: Навлизането на САЩ в руски териториални води е "безобразие"

Читател отбеляза, че корабът на американския флот е „там, където няма какво да прави“, затова есминецът е поел курс към неутрални води след предупреждение от моряците от Тихоокеанския флот на Русия.

Друг потребител обвинява правителството на САЩ, че „е поело курс към разпалване на война“.

Освен това читателите обвиняват САЩ в «безобразие» и «провокации».

„Не мога да си спомня последния път, когато руски военен кораб нахлу в американските териториални води“, пише един потребител.

По-рано стана известно, че «Джон Маккейн» навлезе на 2 км навътре в руската морска граница. Той бе спрян от големия руски противоподводен кораб „Адмирал Виноградов“.

САЩ обясниха, че есминецът е нарушил руската граница с факта, че корабът провеждал операция «за осигуряване свободата на корабоплаването».

Операцията демонстрирала, че Вашингтон не смята залива «Петър Велики» за териториални води на Русия.

Действията на американските миноносци в близост и дори вътре в териториалните води на Русия заплашват с драматични последици. Британският таблоид предупреждава, че инцидентите с военни кораби на САЩ и Русия поставят света на ръба на трета световна война.

Превод от Daily Express, Великобритания:

Daily Express: На ръба на Трета световна, руски морски таран срещу американската "свобода на навигацията"

Заплахата от Третата световна война отново ескалира, след като руски военен кораб изхвърли американски миноносец, който, както Москва твърди, е нарушил руската граница в залива «Петър Велики».

Руското министерство на отбраната заяви, че в 6,17 ч. местно време американският миноносец «Джон Маккейн» (USS John S. McCain), който е влязъл в Японско море преди няколко дни, е нахлул в териториалните води на страната, «навлизайки на 2 километра отвъд морската граница».

Екипажът на «Адмирал Виноградов», се казва в изявлението на министерството, е предупредил американския кораб, че ще използва „таранна маневра“, ако не напусне моментално териториалните води на Русия. Когато «Адмирал Виноградов» промени курса си, американският миноносец последва примера му и се върна в международните води.

„След полученото предупреждение и промяната на курса от големия противоподводен кораб на Тихоокеанския флот на Русия „Адмирал Виноградов“, американският кораб незабавно изведе есминеца «Джон Маккейн» в неутрални води“, се казва в изявлението.

Но това е вече вторият тревожен сблъсък между руски и американски военни кораби през последните 24 часа. По-рано Москва предупреди, че следи отблизо друг американски кораб. В понеделник руският Национален център за Управление на отбраната заяви, че Черноморският флот на Русия наблюдава американския миноносец «Доналд Кук».

По-рано 6-ти американски флот съобщи, че миноносецът „Доналд Кук“ се е насочил към Черно море.

ВМС на САЩ добавят, че операциите на кораба в Черно море укрепват оперативната съвместимост между съюзниците и партньорите от НАТО и „демонстрират ангажираност към колективната сигурност в Черно море чрез операция „Атлантическа решимост“.

Шести американския флот нарече Черно море «фундаментално важен воден път за морска търговия и стабилност в цяла Европа», отбелязвайки, че неговите сили «редовно» действат в района в сътрудничество със съюзниците и партньорите от НАТО, включително България, Грузия, Румъния, Турция и Украйна.

Руското външно министерство многократно предупреждава, че присъствието на кораби в Черно море извън региона не съдейства за укрепване на регионалната стабилност.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.express.co.uk/news/world/1363866/world-war-3-russia-us-navy-warships-black-sea-territorial-waters-vladimir-putin

Коментари:

Зареждане ...