Бездомните по време на пандемия

Обществото трябва да осъзнае, че най-маргинализираните и най-уязвими негови членове могат да се включат обратно, като се противодейства на тази маргинализация, казва Галина Лачева от организацията „Храна, а не война“, доброволец за 2018 година.

Кризисните центрове на практика само частично покриват основни човешки нужди и то за ограничен период от време, отбелязва тя, а в условия на пандемия и карантина тези хора стават още по-маргинализирани.

Галина Лачева смята, че в отделните квартали могат да се сформират солидарни центрове, където доброволци ежеседмично да се грижат за хора в неравностойно положение.

„Да им полагат да преодолеят трудностите, пред които са изправени. /…/ Да създадат солидарен център в собствения си квартал.“

„Понякога ни даряват луксозни палта например. Представете си, бездомният човек как поддържа едно палто“, коментира Лачева относно даряването на топли дрехи за зимата за хората без дом.

У нас центровете за временно настаняване са 13, имат общ капацитет 625 места. Приютите за бездомни хора са 6 и в тях могат да получат грижа 130 лица.

Репортаж на Лора Вардарова, БНР

Коментари:

Зареждане ...