Николай Патрушев: Активността на чуждестранните разузнавателни служби се увеличи, кибер атаките по руски информационни ресурси зачестиха

25 ноември 2020-Нюз Фронт.

На фона на общото изостряне на ситуацията в света се увеличи антируската активност на чуждестранните разузнавателни служби в информационно-комуникационната сфера. Това заяви на 24 ноември, секретарят на Съвета за сигурност на Руската Федерация Николай Патрушев по време на съвещание в режим на видеоконференция по въпросите на националната сигурност в Крим.

Според думите на Николай Патрушев броят на хакерските атаки срещу руски информационни ресурси през 2020 година се е увеличил 1,6 пъти.

 

„В същото време остава актуален въпросът за използването на уязвимостите на използваният в държавните органи и организации софтуер, за разузнавателни цели.
Повече от 30% от идентифицираните уязвимости могат да се използват дистанционно за извършване на компютърни атаки срещу информационната инфраструктура “, каза секретарят на Съвета за сигурност на РФ.

Николай Патрушев: Активността на чуждестранните разузнавателни служби се увеличи, кибер атаките по руски информационни ресурси зачестиха

 

В същото време разузнавателните служби на САЩ, Украйна и други страни непрекъснато търсят уязвимости в информационните системи на Крим.
Опитите за дестабилизиране на ситуацията продължават чрез разпространение на антируска информация.
По-специално, има пропаганда на радикален национализъм и сепаратизъм.

Опитите за манипулиране на съзнанието на хората продължават, „включително чрез фалшива информация, в разпространението на която често участват различни блогъри“.

Николай Патрушев отбеляза опасността от използването на чужди системи за видеоконферентна връзка от властите.
Той отбеляза, че в Крим основните компютърни инциденти са свързани с въвеждането на злонамерен софтуер.
Николай Патрушев призова „да се активизира работата по внедряването на собствен софтуер“, да се организира обучение на съответните кадри и да се предприемат допълнителни мерки за предотвратяване на въвеждането на зловреден софтуер в информационните ресурси и критичната информационна инфраструктура.Според Патрушев мерките, предприети в областта на сигурността в Крим по време на курортния сезон, са предотвратили влошаване на криминогенната обстановка.

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Коментари:

Зареждане ...