The Economist: Как Русия и Китай ще отговорят на новата американска ракета за ПРО

Авторът пише за новата ситуация във военната обстановка в света: американски кораб в морето свали междуконтинентална балистична ракета. В Америка започнаха да говорят за възможността територията им отново да бъде защитена от МБР. Байдън ще се възползва от този шанс, пише The Economist, а Китай и Русия ще протестират.

Превод от The Economist (Великобритания):

The Economist: Как Русия и Китай ще отговорят на новата американска ракета за ПРО

Междуконтинентална балистична ракета (МБР) бе изстреляна на 17 ноември от атола Кваджалейн, разположен в централната част на Тихия океан.

Това е нова военна ситуация: за първи път ракета-прехващач, изстреляна от кораб, свали междуконтинентална ракета (в случая мишена).

„Политически тези изпитания са важни“, казва Джеймс Актън от Carnegie Endowment for International Peace. Русия и Китай непрекъснато се оплакват, че американската противоракетна отбрана отслабва техните средства за ядрено сдържане.

Америка постоянно отхвърля този вид безпокойство. Когато се разработваше ракетата sm-3, Америка веднага обяви, че тя е предназначена за защита на самолетоносачи, а по-късно беше казано също, че в бъдеще може да се използва за защита на Европа от ирански ракети със среден обсег.

Всъщност беше необходимо само малка софтуерна доработка, за да бъде приложима системата и за ракети с голям обсег. А сега, след като възможностите на тази система в борбата с междуконтиненталните балистични ракети бяха демонстрирани, Русия, и Китай ще поискат отчет: оправдани ли бяха действията на САЩ за създаване на нова „корабна“ ракета?

Русия отдавна твърди, че преговорите за контрол над въоръженията трябва да включват не само нападателни системи като бомбардировачи и ракети, но и защитни системи, способни да ги неутрализират.

Особено раздразнение предизвикват наземните комплекси Aegis, разположени на територията на Румъния и Полша.

Изпитанието вероятно ще «нанесе съкрушителен удар по перспективите за нов договор за контрол над въоръженията», каза Лора Грего от Union of Concerned Scientists.

„Освен това тези изпитания ще предоставят на Русия и Китай основа (или обосновка) за диверсификация и изграждане на собствени ядрени арсенали“, добавя тя.

Петя Паликрушева

Източник: https://www.economist.com/united-states/2020/11/18/the-significance-of-an-interceptor-missile-launched-from-an-american-warship

 

 

Коментари:

Зареждане ...