Студенти от Техническия университет: Рискът е голям, видяхме зловещто лице на Ковид, не искаме присъствено обучение!

Част от студентите на Техническия университет в София излязоха с онлайн петиция срещу възможността за провеждане на присъствени упражнения.

Студенти от Техническия университет: Рискът е голям, видяхме зловещто лице на Ковид, не искаме присъствено обучение!

По-строги противоепидемични мерки да влязат в сила от петък, предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, една от тях е за преустановяване на присъствените занятия в университетите. Съгласно заповед на здравния министър от 11 ноември, до края на този месец присъственият учебен процес във висшите училища е преустановен, с изключение на практическите упражнения, които не могат да се осъществяват от разстояние в електронна среда.

В петицията се настоява всички занимания във висшето училище, без изключение, да са в онлайн форма до края на пандемията. Повод за искането на студентите стана заповед на ректора проф. Иван Кралов, влязла в сила на 23 ноември, според която обучението във висшето училище се провежда в комбинирана форма — онлайн и присъствено, като лабораторните упражнения протичат присъствено в самото учебно заведение. В условията на пандемия от Covid-19 обаче, част от студентите са притеснени да идват в университетските лаборатории.

Според автора на петицията — Димитър Николов, студент втори курс Компютърно и софтуерно инженерство, това се налага, тъй като дистанция между студентите в лабораториите няма как да бъде осигурена, а някои от тях не спазват изискването за носене на маски в коридорите, което притеснява колегите им:

«Такова провеждане на упражненията на този етап по време на пандемия е изключително излишно, проблемът се появява от два фактора — единият фактор е, че не можем да ангажираме всички студенти да спазват мерките и някои студенти не ги спазват. Може да се случи да има студент без маска, може да има някакви комуникации между двама студенти, единият от тях да е болен и след това да се разпространи заразата. Другият фактор са лабораторните обстановки».

Според Моника Минчева, първокурсничка в специалността Инженерен дизайн, присъственото провеждане на лабораторните упражнения в университета крие рискове от заразяване с коронавирус:

«Не е подходящо да се струпваме хора на едно място, особено в такива условия. Ние на упражненията сме много близо един до друг, докосваме се, в непосредствена близост сме, разбира се всички сме с маски. Преподавателите, професорите се опитват да ни разделят, но това няма как да се случи, залите са прекалено тесни». 

Заради притеснения от заразяване с коронавирус възпитаници на Техническия университет вече заявиха пред «Хоризонт», че няма да присъстват на лабораторни упражнения. Таня Димитрова, второкурсник в специалността Компютърно и софтуерно инженерство:

«Моята позиция е подкрепена от това, че мои близки прекараха това заболяване по доста тежък начин. Бях свидетел какво се случва и като цяло смятам, че да ни накарат да имаме присъствени упражнения е риск, който не си заслужава в момента да поемаме».

Проведено е допитване сред по-голямата част от специалностите и курсовете в университета, то е публикувано на Фейсбук страницата на Студентския съвет. Според резултатите студентите искат смесено провеждане на лабораторните упражнения — присъствено и онлайн. По тази причина от Студентския съвет предложиха на ректора на университета проф. Иван Кралов да се даде възможност на студентите и преподавателите сами да избират формата на провеждане на лабораторни упражнения спрямо това дали съответното упражнение може да се провежда в онлайн среда, или за него има нужда от специализирано оборудване.

От ръководството на Техническия университет към момента не коментират темата

Коментари:

Зареждане ...