Проф. Кантарджиев: Ако хората имаха съзнание, ако не бяха разделени, щяхме да имаме по 300, а не по 3000 болни на ден

Като специалист винаги съм говорил за необходимостта от мерки, да не се прекалява с тях и да се осигури нормалност за тяхното провеждане. Трябва да се убедят хората. Допускат се алтернативни мнения, което е странно“. Това коментира пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Проф. Кантарджиев: Ако хората имаха съзнание, ако не бяха разделени, щяхме да имаме по 300, а не по 3000 болни на ден

По думите му до 14-и ноември случаите на Covid-19 у нас са се увеличавали главоломно и оттогава сме в едно плато, което обаче е крехко.

„21 дни е периодът, за който тенденциите след предприемане на мерките могат да се преценят… При децата рядко може да се развие клинично проявяване на коронавирусната инфекция, но те много лесно заразяват по-възрастните“. 

Няма вкарване на хаос в обществото, категоричен е проф. Кантарджиев.

В предаването „12+3“ той подчерта:

„Най-важното беше, ако имаше съзнание у хората и те носеха маски, нямаше да имаме по над 3000 случая на ден, а щяхме да имаме по 300 на ден. Но липсва контрол и съзнание. Наруши се и доверието в лекарите заради противоречащите неща, които се говорят… Ако си се заразил с нисковирусно число можеш да преминеш болестта или с леки симптоми, или с никакви… Трябва да сме трезви и да не се плашим излишно“. 

Коментари:

Зареждане ...