Хотелиерите и ресторантьорите с поредно прошение до Борисов

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България подкрепят идеята за по-строги противоепедемични мерки.

Хотелиерите и ресторантьорите с поредно прошение до Борисов

В писмо до премиера и министъра на икономиката обаче от двете организации настояват за конкретна помощ за бранша във времето, за което заведенията ще останат затворени. Това обяви за „Хоризонт“ Емил Коларов — председател на сдружението:

„Да се осигурят 80% от заплатите на нашите служители съгласно трудовите им договори. Отделно искаме разсрочване на задълженията към бюджета, които са се натрупали след 13 март, след първото затваряне. Искаме мораториум върху кредитите – и на главницата, и на лихвите, на физическите и на юридическите лица.

Така собствениците на заведенията ще успеят да запазят бизнеса си и работните места на своите служители, посочи Емил Коларов.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация обявиха, че разбират нуждата от предлаганите нови мерки, въпреки че са пагубни за туризма.

В писмо до премиера Бойко Борисов оттам настояват, за да оцелее секторът и заетите в него, работниците и бизнесът да бъдат подкрепени от държавата.

От организацията припомнят, че в редица писма са предлагали многократно държавата да поеме разходите за заплати и осигуровки на служителите в затворени бизнеси, за помощ за разсрочване на банковите кредити, за осигуряване на ликвидни средства, за финансова подкрепа, за разсрочване на задълженията към общини и държава. Това съобщи БНР.

Коментари:

Зареждане ...