Foreign Policy: В книгата си Обама нарича Путин «главатар на улична банда с ядрени ракети»

Изданието прави преглед на мемоарите на Барак Обама. Интересни са характеристиките на чуждестранните политически лидери, които бившият президент дава в книгата си. Изглежда e трудно да се угоди на Обама. Путин e сравнен с бандит. Саркози е помпозен, според Обама. И само самият Барак Обама, бившият масовик, е като ангел небесен.

Превод от Foreign Policy: 

Foreign Policy: В книгата си Обама нарича Путин "главатар на улична банда с ядрени ракети"

В първия том на мемоарите си, «Обетованата земя», президентът Барак Обама говори доста пренебрежително за много от чуждестранните лидери, с които се е срещал. Той оприличава руския президент Владимир Путин с политик от Тамани Хол. Присмива се на бившият френски президент Никола Саркози за „надутата реторика», а за китайците заявява, че те „не бързат да поемат юздите на световния ред».

Foreign Policy: В книгата си Обама нарича Путин "главатар на улична банда с ядрени ракети"

Най-поучителните пасажи са за това как Обама осъзнава, че надеждите му да „пренастрои“ американско-руските отношения чрез среща с тогавашния президент Дмитрий Медведев са обречени на провал. Това става ясно на Обама, когато той се срещнал с главата на Кремъл Путин, който само временно даде юздите на Медведев и след това ги взе обратно.

Бил Бърнс, високопоставен служител на Държавния департамент по Русия, заявил, че трябва да остави Путин «да се наговори, за да свали бремето от себе си».

Бившият президент пише:

„Бърнс не се шегуваше …. Путин започна жив и безкраен монолог за това колко много несправедливост, предателство и унижение той и народът на Русия уж са изстрадали от американците.

Путин заяви, че е предлагал на президента Джордж Буш всякаква помощ при предоставянето на разузнавателни данни за Ал-Кайда.

Той дори предложил да помогне в отношенията със Саддам Хюсеин.

«А той (Джордж Буш) какво направи?»

«Вместо да се вслуша в предупрежденията, Буш нападна Ирак, дестабилизирайки целия Близкия изток», Обама припомня твърденията на Путин.

След това руският лидер продължил да говори за това как НАТО непрекъснато посяга на руската сфера на влияние и безразсъдно насърчава демокрацията. Според него всички тези въпроси продължават да усложняват руско-американските отношения десетилетие по-късно.

В своите тънки наблюдения, които само масовик като Обама би могъл да направи, президентът пише, че когато помощникът му Дейвид Акселрод попитал какво впечатление му е направил Путин, той отговорил, че е открил нещо странно познато в него:

«Той е като главатар на улична банда, но с ядрени ракети и с право на вето в Съвета за сигурност на ООН.»

Това предизвика смях, но „Не се шегувах. Путин наистина ми напомни за типа хора, които преди са управлявали Чикаго и зала „Тамани“: сурови, проницателни, несентиментални, които знаят какво правят, които никога не излизат извън пределите на тесния си опит, считащи за допустими инструментите на техния занаят — покровителство, подкуп, изнудване, измама и дори насилие».

«Не можете да вярвате на такива хора», пише Обама.

Петя Паликрушева

Източник: https://foreignpolicy.com/2020/11/18/obama-book-memoir-promised-land-foreign-leaders-putin/

Коментари:

Зареждане ...