Д-р Людмила Деспотова: Децата са основните разпространители на вируса

Масово тестване на децата у нас би дало представа какво се случва с тях по време на тази епидемия. Тази позиция изрази пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова. Проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега, изтъкна тя.

Д-р Людмила Деспотова: Децата са основните разпространители на вируса

„Изглежда вирусът по-рядко заразява деца и причинява не толкова тежки симптоми, но те се разглеждат като основните разпространители на вируса в обществото.“

За България няма статистика, в Единния информационен портал няма отделна група за деца, а група 0-19 години, което не е релевантно нито от медицинска, нито от статистическа гледна точка, посочи проф. Деспотова. Отделно липсва разпределение вътре в тази възрастова група на подгрупи.

„На практика липсва обществено достъпна информация какво се случва като разпространение и заболеваемост сред децата в условията на тази здравна криза“, коментира педиатърът.

От 2 до 8% от случаите на коронавирус се диагностицират при деца, сочат данните по света. 90 на сто от децата преминават през заболяването леко или с умерена тежест.

Голяма част от случаите обаче остават недиагностицирани, защото се неглижират леките прояви – хрема, запушен нос, преходна стомашна болка,  включително обриви, подчерта Любима Деспотова в предаването „Хоризонт до обед“. Не бе обърнато внимание на родителите и не бе предприето масово тестване, допълни тя.

„Кое дете няколко пъти в годината не се оплаква от някаква кашлица или няма запушено носле, или не се оплаква от болки в корема?

Всички тези симптоми – и температурата, и кашлицата, и хремата, и зачервеното гърло, и коремната болка, колкото и бързопреходна да е (едно до две диарични изхождания), гадене, повръщане, обрив – всички тези симптоми са и симптоми на заразяване със SarsCov 2. 

Особено интересен е един необичаен обрив, който се появява при децата по пръстите на ръцете и на краката. При децата в последно време се наблюдава обрив, който наподобява уртикария – като единствена проява! Тези деца не стигат до лекар и не биват диагностицирани“, коментира проф. Деспотова. 

По-малките деца обикновено боледуват по-тежко. Особено податливи са деца с други заболявания – сърдечни, ендокринни, белодробни, отбеляза специалистът.

При тази епидемична обстановка, особено когато в семейството има болен и детето прояви, макар и елементарни симптоми на стандартна вирусна инфекция, то трябва да се тества, смята тя.

В китайския модел на цялостно тестване на семействата става ясно, че при един положителен в семейството, децата вътре също дават положителни проби.

Интервю на Таня Милушева с проф. Любима Деспотова

Коментари:

Зареждане ...