Чавушоглу: Отношенията между Русия и Турция се се основават на общи интереси и взаимно уважение

Отношенията между Турция и Русия се основават на общи интереси и взаимно уважение и тяхното развитие остава положително, заяви във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу на изслушване в парламентарната комисия по бюджета за следващата година, цитиран от ТАСС.

Чавушоглу: Отношенията между Русия и Турция се се основават на общи интереси и взаимно уважение

«Отношенията ни с Русия са важен аспект от външната ни политика. Отношенията между Турция и Руската федерация се основават на общи интереси и взаимно уважение», подчерта Чавушоглу.

«Въпреки съществуването на въпроси, по които не можем да се съгласим с Русия, ние се стремим да поддържаме оживен диалог и достигане до общ знаменател. Нашият диалог продължава да дава осезаеми резултати, както беше в Нагорни Карабах.»

Според Чавушоглу, Турция «ще продължи да се придържа към този стратегически подход към Русия през следващия период».

Той добави, че обемът на двустранната търговия между Турция и Русия през първите девет месеца на 2020 г. възлиза на 14 милиарда долара.

«Проекти като газопровода «Турски поток», който стартирахме на 8 януари, и ядрената централа «Аккую», където се стремим да въведем в експлоатация първия ни реактор през 2023 г., са основни в нашите двустранни отношения. Въпреки пандемията, обемът на двустранната търговия с Руската федерация през първите девет месеца на годината възлиза на 14 млрд. долара, а броят на руските туристи, които приветствахме у нас с възобновяването на полетите от 1 август, достига 1,9 млн. към октомври. Това показва нивото на двустранните ни отношения», обясни той. 

Според Федералната митническа служба на Русия за 9 месеца на 2020 г. търговията между Русия и Турция възлиза на 14 571 977 152 щатски долара, което е спад с 25,77% (5 058 301 454 долара) в сравнение със същия период на 2019 г.

Коментари:

Зареждане ...